(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Pancer, MAFRA

Lidé z příhraničí stále nakupují v Polsku, ne vše ale vyjde levněji

  • 113
Nákupní výlety do Polska jsou mezi obyvateli příhraničí stále populární. Platí to i pro sever Olomouckého kraje navzdory tomu, že řada potravin je levnější v obchodech na české straně. Ukázalo to šetření statistiků z první poloviny loňského roku.

„Z našich statistických šetření vyplývá, že řada potravin je v kraji levnější, například většina druhů masa, mléko či sýry,“ přiblížila Joanna Pozdíšková z Českého statistického úřadu Olomouc.

Ceny potravin

Zboží levnější na české straně hranic:

  • hovězí bez kosti
  • pšeničná mouka
  • těstoviny
  • eidam

Zboží levnější v Polsku:

  • kuřecí maso
  • máslo
  • jablka
  • brambory

Cenové srovnání ukázalo, že v regionu je levnější vepřové i hovězí maso. Průměrné ceny hovězího bez kosti se v polském příhraničí pohybují kolem 7,4 eura za kilogram, u nás je o více než euro levnější.

Naopak kuřecí maso se vyplatí koupit v Polsku, kde stojí kilo v průměru 1,58 eura, zatímco v regionu je to o téměř euro víc. Stejně tak jsou na polské straně levnější i ryby, například kilogram makrel tam přijde na 3,77 eura, v českém pohraničí pak na 5,14 eura.

„Ve skupině produktů pekárenské výrobky a obiloviny platili více lidé v Opolském vojvodství, také vaječné těstoviny jsou levnější v Olomouckém kraji,“ popsala Pozdíšková.

Za kilogram pšeničné mouky lidé v Polsku zaplatí 0,6 eura, u nás 0,4 eura. Čtyřsetgramový sáček těstovin je u sousedů k mání v průměru za 0,96 eura, na české straně jen za 0,59 eura, litr trvanlivého mléka je v kraji levnější o jedenáct centů, eidam o téměř půl eura.

Naopak za dvousetgramové máslo si tu lidé 20 centů připlatí. Další základní potravina, slepičí vejce, přijde v Polsku na 11 centů, což je v průměru o jeden cent za kus levněji než u nás.

Jablka jako nejběžnější ovoce je výhodnější koupit u sousedů, kde stojí kilogram v průměru 0,6 eura, což je víc než polovina ceny u nás. Nejvýraznější rozdíl je pak u brambor, které jsou v regionu s průměrnou cenou 0,8 eura zhruba třikrát dražší. Mírně levnější mají Poláci i cibuli nebo mrkev, jen nepatrný rozdíl v ceně je pak u cukru či minerálky.

Zkušenosti nakupujících mohou být různé

Ačkoli statistici uvádějí u řady základních potravin výhodnější ceny u nás než u sousedů, řada lidí stále jezdí na nákupy do Polska.

„U nás z vesnice je to většina,“ potvrzuje například starosta Bílé Vody na Jesenicku Miroslav Kocián. On sám se za hranice s nákupními taškami vypravuje pravidelně. Pořídí levněji dokonce i položky, jejichž ceny jsou podle statistiků příznivější v Česku.

„Já mám trochu jinou zkušenost než statistici. Kilogram vepřového nebo hovězího masa koupím už roky u řezníka v Polsku zhruba o dvacet korun levněji než u nás,“ říká Kocián.

Souhlasí s ním i Soňa Folprechtová z Javorníku. „Potraviny kupuji v Polsku pravidelně. Řekla bych, že na větším nákupu ušetřím i víc než stovku. Co se týká masa, je opravdu levnější, řekla bych, že zhruba o pětinu, za nižší cenu jsou i mléčné výrobky a vyplatí se kupovat i ryby,“ vyjmenovala.

To, že se místně mohou ceny výrazně lišit, takže i vepřové či hovězí maso může být v Polsku levnější než u nás, potvrzují také statistici.

„Ceny vycházejí ze statistických šetření. Jsou to průměrné ceny, které se mohou leckde lišit od skutečnosti,“ vysvětlila Pozdíšková.