Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Není co prodat ani půjčit. Karavany jsou v koronavirové době hitem léta

  • 2
Karavany se staly v Olomouckém kraji hitem letošního léta. K půjčení i prodeji je tak nyní jen posledních pár kusů. Poskytovatelé i provozovatelé kempů se shodují, že za vyšší zájem může částečně koronavirová pandemie, neboť se na karavany vztahuje mnohem méně případných omezení.

„Na léto máme kompletně vypůjčeno a téměř i prodáno. Zájem je oproti minulým rokům minimálně o sto procent vyšší,“ říká například Tomáš Mráz, obchodní zástupce společnosti Campers4U Olomouc, která půjčuje i prodává karavany.

Rekordní zájem potvrzuje i majitelka Půjčovny karavanů Prostějov Věra Cetkovská.

„Museli jsme karavany dokoupit, a i přesto máme z deseti už jen dva volné.“

Zvýšenou poptávku po zaparkování karavanu oproti dřívějšku pozorují i v kempech.

„Oproti loňsku to je poznat. Je to nárůst až o třicet procent,“ uvedla spolumajitelka Resortu a Caravan Campu v Radslavicích na Přerovsku Věra Haluzíková.

Provozovatelé kempů počítají s nárůstem i do budoucna. „Celkem máme sto míst a o víkendu jsme jich měli i 60 obsazených. Počítáme, že v průběhu prázdnin se ta čísla budou ještě zvyšovat,“ sdělila manažerka Campu Morava Lucie Smrčková.

Pro karavanisty mohou brzy přibýt další kempy

Na velký zájem o karavany chtějí reagovat i další soukromníci či města. Například v Náměšti na Hané si začali pohrávat s myšlenkou vybudovat v městysu karavanový kemp.

„Zatím je to jen taková vize. Nemáme ještě projekt nebo dotace, ale rádi bychom využili prostor našeho koupaliště,“ uvedla starostka Marta Husičková.

Už příští rok chtějí karavanový kemp postavit také ve Hněvotíně u Olomouce.

„Bude součástí našeho Multiparku, jehož provoz jsme spustili na začátku května. Karavanový kemp bude takové přírodní stání pro zhruba šest obytných vozů, které doplní současné bistro, zmrzlinu, dětské hřiště a čerpací stanici v Multiparku. Kemp chystáme na příští sezónu,“ sdělila manažerka areálu Ivana Chromčíková.

S karavanem nehrozí storna pobytů

Rozmach karavanů nezaznamenaly pouze kempy, ale například i webová stránka bezKempu.cz, která nabízí kempování na pozemcích soukromých majitelů napříč Českou republikou. Například v Olomouckém kraji je možnost na třech desítkách takových míst.

„Teď po covidu je boom karavaningu. Zájem lidí je několikanásobně vyšší než v předchozích letech,“ řekl spoluzakladatel bezKempu. cz Pavel Nohejl.

Poskytovatelé karavanů i provozovatelé kempů se shodují, že za vyšší zájem může částečně koronavirová pandemie.

„S karavanem mají lidé svobodu. Nemusí řešit storna a podobně. Mohou si vyjet, kam chtějí a kdy chtějí,“ říká Haluzíková.

To potvrzuje i uživatelka karavanu Dagmar Prudičová. „My jsme šli do pořízení obytňáku víceméně kvůli covidu. Chtěli jsme být nezávislí,“ píše na Facebooku.