První snímek mláděte v přírodě vyhubeného lva berberského, které se narodilo v...

První snímek mláděte v přírodě vyhubeného lva berberského, které se narodilo v polovině května v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. | foto: Zoo Olomouc

Olomoucká zoo piplá jediné přeživší lvíče, omezila vstup do expozice

  • 1
V olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku prožívají v těchto dnech ošetřovatelé napínavé chvíle. V sázce je život lvíčete druhu, který byl již v přírodě vyhuben. Na svět přišlo v polovině května jako jedno ze tří, zbylá dvě mláďata ovšem porod nepřežila.

Podle informací, které zoologická zahrada zveřejnila až nyní, přišla trojice mláďat lva berberského na svět v pátek 11. května.

O jediné přeživší mládě se nyní lvice stará a potřebuje na to především klid, proto také zatím nejsou k dispozici žádné fotografie. Několik dní byl dokonce zcela uzavřený celý pavilon šelem, nyní ubikaci lvů chrání zábrana.

„Návštěvníkům se tímto ještě jednou omlouváme za omezení a zároveň prosíme, aby se nesnažili do ubikace přes zátarasy nahlížet. Lvici toto počínání stresuje. Lvíče se jeví jako silné a životaschopné, ale stále ještě není vyhráno,“ uvedla mluvčí zoo Karla Břečková.

Olomoucká zahrada je v odchovu lvů berberských mimořádně úspěšná. Pokud lvíče přežije, bude od roku 1995 už jubilejním dvacátým mládětem těchto v přírodě vyhubených zvířat.

Naposledy zoo slavila dva přírůstky před pěti lety. Bratři Terry a Basty následně na jaře 2015 putovali do liberecké zoo, druhý jmenovaný loni zamířil do francouzské Zoo du Bois d ́Atilly.

,