V olomoucké ulici 8. května dělníci od pátku do neděle opravovali tramvajovou...

V olomoucké ulici 8. května dělníci od pátku do neděle opravovali tramvajovou trať, u níž se kvůli prudkým výkyvům počasí propadlo podloží a tramvaje tudy směly jezdit maximálně pětikilometrovou rychlostí. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Po měsíci mohou tramvaje v centru Olomouce opět jezdit normální rychlostí

  • 2
Standardní dvacetikilometrovou rychlostí opět jezdí od začátku tohoto týdne tramvaje v centru Olomouce. Uplynulý téměř měsíc nemohly na ulici 8. května jet rychleji než pět kilometrů za hodinu, důvodem bylo propadlé podloží tamních kolejí.

Že tramvajová trať není ve vytížené ulici úplně v pořádku, zjistili zástupci Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) koncem února. Na vině byly výkyvy počasí.

„Kvůli zajištění bezpečnosti drážního provozu bylo 19. února v odpoledních hodinách nařízeno snížení traťové rychlosti v daném úseku na pět kilometrů v hodině,“ popsala mluvčí olomouckého dopravce Martina Krčová.

Série kontrolních měření poté ukázala, že snížení rychlosti je v ulici 8. května nutné pouze na zhruba čtyřiceti metrech trati u nákupní Galerie Moritz, a to ve směru na náměstí Hrdinů.

Opravy tratě v centru

Dělníci se do oprav místa pustili o uplynulém víkendu, místo tramvají tak lidé museli po historickém centru jezdit výlukovými autobusy

„Po opravě byl technický stav tratě opětovně vyhodnocen a maximální rychlost se vrátila na původní hodnotu,“ shrnula Krčová.