Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlasování proti olomouckému věžáku provázel strach, zastupitelé nerozhodli

  10:32
Nikdo neví, co bude dál, zato developer, který chce v Olomouci vztyčit více než sedmdesátimetrovou Šantovka Tower, má radost. Jednání zastupitelstva skončilo překvapivě odložením rozhodnutí, zda územní plán definitivně znemožní postavení věžáku. V tajné volbě se nakonec čtvrtina zastupitelů zdržela hlasování.

Hlasování o tom, zda územní plán Olomouce definitivně znemožní postavení věžáku Šantovka Tower, provázela napjatá atmosféra. V sále se objevily i protestní transparenty. | foto: Michal Poláček, MF DNES

Ještě v pondělí ráno se zdálo, že ve spletitém příběhu plánů na olomoucký „mrakodrap“ nastane zásadní obrat. V hlavní roli byl návrh změny územního plánu. Pokud by prošel, museli by podnikatelé ze společnosti Office Park Šantovka na 22 pater plných lukrativních bytů zapomenout či za ně znovu bojovat u soudu. Na své parcele u Wittgensteinovy ulice by totiž poté mohli stavět maximálně do výšky třiadvaceti metrů.

Vlivným developerům v čele s podnikatelem Richardem Morávkem, kteří na pozemcích po továrně Milo již vybudovali nákupní centrum Galerie Šantovka, se však vyplatilo, že proti přepsání územního plánu podal devět námitek rozepsaných do celkem 160 bodů. Podnikatelé současně navrhli, aby jim radnice povolila devětadvacet metrů vysoké budovy a jednu dominantu.

„O výšce alespoň 78 metrů bez omezení maximální povolené zastavěné plochy,“ uvedli. Podmínky, které by městem připravované přepsání územního plánu nastavilo, označili za nezákonné, nedůvodné a nepříznivé pro rozvoj Olomouce.

Úředníci magistrátu v reakci na to sepsali, proč ani jedné z námitek nevyhovět. Vše v pondělí dostali na stůl zastupitelé a pokud by argumentaci úředníků podpořili, mohli hned přejít k hlasování o samotné změně územního plánu. To se ale nestalo, zastupitelé výhrady developerů ze stolu neshodili.

„Považuji to za jeden ze svých největších neúspěchů za čtyři roky, co jsem náměstkem,“ podotkl před půl pátou náměstek primátora Aleš Jakubec. Právě on změnu územního plánu a také úřednické zamítnutí developerových námitek zastupitelům předložil.

Memorandum jako strašák a tajné hlasování

Hlasování předcházela dlouhá diskuse. Proti věžáku vystoupily některé osobnosti včetně prvního porevolučního rektora Univerzity Palackého Josefa Jařaba, senátora Lumíra Kantora, historika a teoretika architektury Rostislava Šváchy či bývalého ředitele Muzea umění a historika umění Pavla Zatloukala.

Valná část zastupitelů ale chtěla, aby se jejich názory na Šantovka Tower nikdo nedozvěděl.

„Byl jsem požádán o navržení tajného hlasování. Někteří měli obavu a říkali mi, že se raději při veřejném hlasování zdrží, než by hlasovali pro. Šlo o jednotlivé zastupitele z různých klubů,“ uvedl Jakubec. Tajné hlasování poté valná část politiků odkývla.

Velkým strašákem pro ně bylo memorandum z roku 2010, které s developery uzavřelo tehdejší vedení města v čele s primátorem Martinem Novotným. Olomouc se zavázala, že pod hrozbou sankcí nebude stavbě mrakodrapu ani dalším plánům pod značkou Šantovka bránit. Ve vzduchu proto v pondělí visela hrozba žaloby.

Developer ji navíc ve jménu svého věžáku na město už jednou podal. V září 2014 zastupitelé po letech příprav posvětili dnes platný plán. Stavbu Šantovka Tower zablokoval, podnikatelé ale u soudu v roce 2015 dosáhli toho, že nad jejich parcelami neplatí žádné výškové limity. Nyní projednávaná změna je sem měla vrátit. Kdy a jestli vůbec se tak stane, je nyní otázka.

„V České republice k tomu neexistuje precedens. Musíme se zeptat našeho nadřízeného orgánu, což je krajský úřad, potažmo ministerstvo pro místní rozvoj, jak pokračovat dál,“ podotkl Jakubec.

Rozhodnout zřejmě bude muset až nové zastupitelstvo

Pro odmítnutí developerových námitek bylo třeba 23 hlasů, v tajné volbě se jich sešlo dvacet. Jedenáct zastupitelů bylo proti, dalších jedenáct se zdrželo. Jeden hlas vhozený do urny za plentou z celkových třiačtyřiceti byl neplatný.

„Navrhl jsem, aby se hlasovalo tajně, protože jsem se domníval, že všichni zastupitelé budou hlasovat podle svého přesvědčení a že se hlavně nezdrží. To mě překvapilo. Alespoň v tajné volbě by měli být pro či proti,“ ohodnotil evidentně zklamaný Jakubec.

Případ Šantovka Tower však s největší pravděpodobností padne až na nové zastupitele, jež si Olomoučané vyberou v říjnových volbách. Developer má naopak důvod k radosti.

„Velmi oceňujeme rozvážnost a objektivní přístup zastupitelstva a z výsledku jsme samozřejmě potěšeni. Zvítězil zdravý rozum. Při realizaci dalších fází projektu Šantovka budeme přistupovat stejně jako dosud s pokorou a úctou k danému místu a historii Olomouce,“ řekl mluvčí investora Juraj Aláč.

  • Nejčtenější

Největší šelma zpět na Olomoucku. Místo výskytu medvědů svědci tají

20. května 2024

Premium Medvědice s medvídětem, která si na Libavé došla za potravou až do blízkosti lidského obydlí a...

Zavíráme, nechodí lidé. V centrech velkých měst zeje stále víc prázdných výloh

23. května 2024  4:54

Lékárnu, jež v domě U Černého orla na prostějovském hlavním náměstí T. G. Masaryka sídlila už od...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Slivovice bude vzácnost. Mrazy spálily úrodu, pálenice čekají bídnou sezonu

20. května 2024

Loni tragédie, letos bída. Tak označují majitelé pálenic v Olomouckém kraji loňskou a letošní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24

Vězení na pět a půl roku vyměřil olomoucký krajský soud podnikateli Petru Látalovi, který podle...

Zavíráme, nechodí lidé. V centrech velkých měst zeje stále víc prázdných výloh

23. května 2024  4:54

Lékárnu, jež v domě U Černého orla na prostějovském hlavním náměstí T. G. Masaryka sídlila už od...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na oběť hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Sezonu bereme jako zklamání, cíle byly daleko. Trenér Saňák v Sigmě skončil

22. května 2024  16:07

Dlouhá léta platil za věrného asistenta fotbalového kouče Václava Jílka. Když však sportovní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...