ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Štěrba, MF DNES

Cizinec ukájel své zvrhlé choutky na bezdomovcích, několik žen znásilnil

  • 30
Nebezpečného násilníka zadrželi v těchto dnech kriminalisté z Olomouce. Cizinec ve městě napadal místní bezdomovce a ženy žijící na ulici také znásilňoval. Při vyšetřování vyšlo najevo, že muž ke svému sexuálnímu uspokojení potřeboval předchozí fyzické násilí.

Případem se policie podle nyní zveřejněných informací začala zabývat v neděli 10. ledna, kdy začalo vyšetřování útoku na bezdomovecký pár, který se odehrál o den dříve.

Tehdy ještě neznámý násilník večer vešel do neuzamčené plechové boudy na odlehlém místě Olomouce, kde překvapil usínající dvojici.

„Útočník nejprve fyzicky napadl muže a v momentě, kdy napadený zůstal ležet nehybně na zemi, zaútočil i na ženu. Tu nejenže fyzicky napadl, ale následně ji i znásilnil. Poté z místa odešel,“ popsala olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Policie zahájila rozsáhlé pátrání po útočníkovi a na základě získaných informací včetně záběrů z kamer z okolí místa činu se kriminalistům podařilo vytipovat během krátké doby podezřelého. Tím byl dvaačtyřicetiletý cizinec, jehož přesnou státní příslušnost policie neuvedla.

„Vyšetřování komplikovala skutečnost, že terčem násilností byli lidé bez domova, takže získání svědeckých výpovědí bylo vzhledem k jejich problematickému zastižení obtížné,“ podotkla Vaňharová.

Útočník páchal násilnosti už ve své domovině

Kriminalisté nicméně během výslechů zjistili, že napadení dvojice nebylo ojedinělým činem, neboť podobné útoky na bezdomovce se odehrály i loni v září a v říjnu. Konkrétně šlo o několik napadení, dvě ženy tehdy agresor rovněž znásilnil. Napadení ale hlásil jen jeden poškozený, dvě znásilněné ženy policii vůbec nekontaktovaly.

„Kromě podobnosti případů ve výběru obětí z komunity sociálně vyloučených obyvatel kriminalisté našli shodu i ve způsobu a intenzitě provedení sexuálně motivovaných napadení. Během vyšetřování pak také vyšlo najevo, že útočník potřeboval ke svému sexuálnímu uspokojení předchozí fyzické násilí,“ nastínila policejní mluvčí.

Útočníka, který sám nepatřil mezi bezdomovce, se nakonec policii podařilo po několika dnech pátrání zadržet v ulicích Olomouce. Po komunikaci s úřady v zemi jeho původu kriminalisté zjistili, že tam byl už dříve odsouzen za loupeže a znásilnění.

Nyní je muž obviněný z trestných činů znásilnění a z pokusu o ublížení na zdraví, za což mu hrozí tři až deset let vězení. Na soud bude čekat ve vazbě.