ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Hájek, MAFRA

Na obědy dětí z chudých rodin půjde až 19 milionů, zdarma je má už 860 školáků

  • 9
Další více než dvě stovky školáků přibyly v Olomouckém kraji pro tento školní rok do projektu Obědy do škol, který zajišťuje obědy zdarma pro dětí z chudých rodin. Na nynější a příští školní rok je z krajských peněz a evropských dotací celkem vyčleněno 18,8 milionu korun.

„Celkem jsme v tomto školním roce vyhověli 93 žádostem o podporu, na obědy zdarma má tak nárok 860 školáků. Jsme rádi, že můžeme přispět k tomu, aby měli všichni žáci přístup ke standardnímu stravování, bez rozdílu toho, v jaké sociální situaci se nachází,“ řekl hejtman Josef Suchánek (STAN, zvolen za Piráty a STAN).

Peníze na obědy rozděluje kraj přímo školám, které jsou do projektu zapojené. Rodiče dětí, kteří mají o tuto formu podpory zájem, musí doložit, že pomoc skutečně potřebují – například tím, že pobírají dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na živobytí.

„S aktuálním školním rokem začala v republice platit nová pravidla, dotační program už nevyhlašuje ministerstvo, ale kraje. Proces podání žádosti je náročný, ale díky zvýšenému nasazení a skvělé metodické podpoře jsme vše se školami zvládli bez větších problémů,“ nastínil krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec (TOP 09, zvolen za Spojenci – Koalice pro OK).

Žadateli mohly být mateřské, základní a nově také střední školy. Ty z celkového počtu podpořených škol tvořily třináct procent.