Matky u kosmanů zakrslých své potomky pouze kojí, péči o ně přebírají zbylí...

Matky u kosmanů zakrslých své potomky pouze kojí, péči o ně přebírají zbylí členové rodiny. Mláďata tak po porodu na svých bedrech nosí nejenom otec, ale také sourozenci. | foto: Zoo Olomouc

Nejmenší opice v zoo rychle přibírají, brzy budou vážit desítky gramů

  • 0
Když se narodí, váží pouhých pět až sedm gramů. Když vyrostou, dostanou se na sto gramů. Mláďata kosmanů zakrslých obohatila v červenci faunu olomoucké zoo na Svatém Kopečku, kde je chovají už od roku 1994.

Vidět nejmenší opici na světě je podle olomouckých zoologů pěkný pohled. „Mláďata kosmanů zakrslých se narodila 7. července a jako měsíční je nyní uvidí i návštěvníci,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

„Rodina se aktuálně skládá z chovného páru a osmi mláďat různého věku,“ upřesnila zooložka Jitka Vokurková.

Nejmenší opičky světa se dožívají až patnácti let.

„Skáčou do vzdálenosti pěti metrů a zajímavé je, že vizuálně u nich nejsou rozpoznatelní samci od samic. Žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, u podřízených samic, jejích dcer, nedochází ani k ovulaci,“ uvedla zooložka.

Zajímavostí je, že než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co jeho otec.

„Kosmani zakrslí jsou nejmenší žijící opicí na světě. Nejoblíbenější druh potravy představuje stromová pryskyřice. Aby se k ní dostali, chytře a záměrně narušují svými ostrými řezáky kůru stromů. Rodina kosmanů se k takto narušeným stromům vrací,“ doplnila Gronská. 

Nejmenší primáty v Olomouci jako první zastoupili kosmani bělovousí. „A díky nim jsme dlouhodobě vděční za označení ‚nejúspěšnější chovatel tohoto druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad’,“ popsala mluvčí.

Kosmani zakrslí v olomoucké zoo porodili postupně 126 potomků. „Náleží k drápkatým opicím, obývají jihoamerické deštné lesy, životní prostředí jim mizí před očima. Mají přeměněné nehty na drápky, pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík,“ přiblížila Gronská.