Jedna ze zhruba stovky nabíjecích stanic pro elektrokola je ve Zlatých Horách

Jedna ze zhruba stovky nabíjecích stanic pro elektrokola je ve Zlatých Horách | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Stanic pro elektrokola je na Olomoucku dostatek, nejvíc v Jeseníkách

  • 2
Majitelé elektrokol, kteří v létě budou jezdit po regionu, nemusejí mít strach, že by neměli dost možností, kde nabít baterku svého stroje. Region hlásí na prahu letní sezony už kolem stovky nabíjecích stanic pro elektrokola, z nichž mírná většina se nachází především v Jeseníkách a podhůří.

„V poslední době jsme otevřeli nové stanice ve Vernířovicích na Šumpersku, Lipové-lázních a další ve Zlatých Horách na Jesenicku, jednu na Staroměstsku a dvě v oblasti Pradědu,“ vyjmenoval ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky (SCRJ) Tomáš Rak.

Sdružení stanice pořizuje na turisticky navštěvovaných místech s přispěním kraje a členů z řad podnikatelů a samospráv.

Síť nabíjecích stanic začalo SCRJ budovat v roce 2020, už předtím ale několik let vyhledávalo a tipovalo místa, kde by měly vyrůst.

„Máme severní část regionu nyní pokrytou tak, aby byly zajištěny jak turistické cíle, tak aby byly stanice vždy v rozumné dojezdové vzdálenosti do několika desítek kilometrů,“ shrnul Rak.

Jak SCRJ, tak Sdružení cestovního ruchu Střední Morava (SCRSM) ale zdůrazňují, že současný počet nabíjecích stanic v kraji nemusí být konečný.

„Počet členů sdružení se rozšiřuje a objevují se další zájemci, kteří chtějí nabíjecí stanici. Každý z našich členů si může požádat o její instalaci za zvýhodněných podmínek,“ sdělila manažerka SCRSM Denisa Králíková.

Cena jedné nabíjecí stanice se pohybuje od přibližně třiceti tisíc korun za jednodušší po devadesát tisíc korun za nejvýkonnější.

Pokryté jsou památky a lázně

Nabíjecí stanice se nacházejí se na nejrůznějších místech. Pokryté jsou například všechny lázně v regionu, hrady, zámky a další atraktivity, muzea nebo známé horské chaty a centra. Nabíjecí stanice jsou i u restaurací nebo v některých vesnicích poblíž obecních úřadů.

Zařízení pro nabití baterie elektrokola je například ve zlatokopeckém skanzenu ve Zlatých Horách, v Priessnitzových léčebných lázních Jeseník, na horské chatě Skřítek.

Elektrokolo lze dobít rovněž v Muzeu sklářství Rapotín, u čokoládovny v Troubelicích, Vězeňského muzea v Uničově, Tvarůžkové cukrárny v Lošticích, u zámku v Tovačově, poblíž hradu Bouzova nebo na Zlaté farmě Štětovice.

Majitelé elektrokol si mohou nabíjet také na chatách a chalupách nebo v penzionech. Tam si ale na rozdíl od „veřejných“ nabíjecích stanic musí za dobití zaplatit, protože spotřeba elektřiny se platí zvlášť.

„To je dnes běžné, že spotřebovaná elektřina za dobu pobytu na chatách a chalupách se účtuje samostatně, takže v tom mají klienti i dobíjení baterek svých elektrokol,“ vysvětlila majitelka agentury Chatař Alena Klimešová.

Olomoucký kraj má jednu z nejhustších sítí v republice

V současné době SCRJ podniká každoroční prohlídku všech nabíjecích stanic v Jeseníkách a podhůří. A na příští rok už připravuje modernizaci těch nejstarších.

„Technologie šly v této oblasti dramaticky kupředu, takže tyto stanice zmodernizujeme, aby splňovaly nejpřísnější nároky tak jako nové,“ popsal Rak.

Olomoucký kraj patří co do hustoty nabíjecích stanic mezi nejpokrytější oblasti v republice. Podobná síť se nachází ještě v oblasti Beskyd a podhůří v Moravskoslezském kraji nebo v Krušných horách.

Kromě nabíjecích stanic dělníci v regionu rovněž vystavěli servisní cyklostojany. Těch je ale pouze necelá desítka v jižní části kraje.

„Výstavba cyklostojanů není priorita. Lidé jsou dnes naučení základní nářadí na jednoduché opravy vozit s sebou, stejně jako náhradní duše do kol. Cyklostojany nejsou nijak zvlášť využívané,“ objasnil ředitel SCRJ Rak.