Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek | foto: Petr Topič, MAFRA

Firma, v níž má podíl ministr, žádá při směně pozemků za jeden metr čtyři

  • 123
Velký rozruch panuje v Mohelnici na Šumpersku kolem výkupu pozemků potřebných pro stavbu cyklostezky do nedaleké Líšnice. Zemědělský podnik Úsovsko spojený se jménem ministra zemědělství Jiřího Milka totiž odmítá klíčové parcely městu prodat. Žádá směnu, ovšem za půdu o několikanásobně větší výměře.

Město usiluje o tři metry široký pás půdy. Cyklostezku chce vybudovat na několikakilometrovém rovném úseku mezi Mohelnicí a Líšnicí, kde je nová silnice, která svádí motoristy k rychlé jízdě.

„Přestože tady není příliš frekventovaný provoz, je silnice pro cyklisty velmi nebezpečná. Pozemky, které potřebujeme od Úsovska, jsou pro stavbu zásadní. Firma je však nechce prodat, ale hodlá je směnit za jiné pozemky. Požaduje však čtyřnásobek výměry,“ shrnul starosta Pavel Kuba. Přiznává, že se to některým zastupitelům zdá příliš a označují to za vydírání.

„Máme pozemky v sadech na druhé straně silnice, ve kterých Úsovsko hospodaří a vlastní většinu tamní půdy. Naše parcely by tak jejich sady scelily. Myslím si, že pro Úsovsko jsou zajímavé,“ přemítá Kuba. Město se podle něj ještě pokusí s firmou jednat a doufá, že se poměr mezi získanými a vydanými pozemky podaří snížit.

„Určitě se o to pokusíme. Na druhou stranu, pokud chceme cyklostezku, jejich pozemky nezbytně potřebujeme. Kvůli dotaci nemůžeme dlouho čekat,“ podotkl mohelnický starosta s tím, že obec chce stezku postavit i jako trasu pro kolečkové bruslaře a také pro pěší.

Mohelnický zastupitel Antonín Navrátil dle svých slov chápe, že pro zemědělce je půda důležitá.

„Umím to pochopit právě s ohledem na to, že pro zemědělský podnik je půda výrobní prostředek. Nicméně bychom měli udělat maximum, abychom nemuseli dávat tolik. Ideálně metr za metr,“ řekl Navrátil.

Náš požadavek je logický, odmítá kritiku firma

Zemědělská společnost Úsovsko si stojí za svým a dál upřednostňuje směnu před prodejem, přičemž trvá na násobcích za svou půdu. Pikantní je, že šéfem byl do doby, než nastoupil do funkce ministra zemědělství ve vládě Andreje Babiše, Jiří Milek. Se začátkem vládního angažmá odstoupil a část ze svých 25,14 procenta akcií převedl na manželku, stále ale vlastní 14,5 procenta.

Současný předseda představenstva akciovky Martin Novák odmítá, že se firma snaží na cyklostezce vydělat.

„Náhrada od města není srovnatelně hodnotná, proto požadujeme logicky víc,“ uvedl Novák. Podle něj se to dá přirovnat k ceně pozemků.

„Kdybychom je prodávali, cena by v tomto případě byla několikanásobně vyšší, než je obvyklé. Zemědělská půda má v našich podmínkách hodnotu patnáct až pětadvacet korun za metr čtvereční. To ale zdaleka neodpovídá její důležitosti pro zemědělce,“ vysvětluje předseda představenstva. Případná další jednání teď nechce komentovat.

Je to věc současného vedení, říká bývalý šéf a ministr Milek

Samotný ministr a bývalý šéf Úsovska Jiří Milek záležitost směny pozemků nechtěl komentoval.

„To je věc současného vedení, já nyní v řídících orgánech společnosti nefiguruji. Jinak chci pouze říct, že Úsovsko má přibližně 260 akcionářů a musí se chovat s péčí řádného hospodáře,“ řekl Milek.

Výkupy či směny pozemků pro výstavbu cyklostezek, případně protipovodňových a dalších staveb, řešila nebo řeší řada obcí v Olomouckém kraji. Například místostarostu Rapotína na Šumpersku Bohuslava Hudce podmínky mohelnické transakce překvapily.

„Pokud dáváme za potřebný pozemek větší výměru, tak je to maximálně v desítkách procent, nikoli v násobcích,“ uvedl.