Přerovský politik a bývalý radní Marek Dostál (ODS) u olomouckého krajského...

Přerovský politik a bývalý radní Marek Dostál (ODS) u olomouckého krajského soudu, ke kterému se odvolal proti odsuzujícímu verdiktu přerovského okresního soudu. Ten ho potrestal za sexuální nátlak k podmínce a vyplacení odškodného. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Soud s politikem obžalovaným ze sexuálního nátlaku využije videokonferenci

  • 0
Okresní soud v Přerově začal znovu projednávat případ bývalého přerovského radního za ODS Marka Dostála, který je obžalovaný ze sexuálního obtěžování někdejší podřízené. Politik původně dostal podmínku, uspěl však u Nejvyššího soudu, v Přerově tak musejí doplnit dokazování.

Důvodem, proč Nejvyšší soud případ vrátil, bylo, že okresní soud ženu nevyslechl. Získala totiž zvláštní status poškozené, takže u soudu kvůli svému psychickému stavu nesvědčila a ten zohlednil i to, že se u ní podle znalců rozvinula posttraumatická psychická porucha.

Soudce ženu po zásahu Nejvyššího soudu nyní vyslechne osobně na přerovském soudu, Dostál se s jednací síní spojí z kroměřížského soudu videokonferencí. 

„S ohledem na to, o jaký trestný čin se jedná, i s ohledem na zdravotní potíže psychického charakteru poškozené jsem zvolil postup, který umožní poškozené vypovídat bez přímé přítomnosti obžalovaného,“ řekl soudce Jan Rektor.

S ohledem na delikátní povahu případu bude podle soudce jednání neveřejné.

„Videokonference mezi těmito dvěma soudy umožní obžalovanému průběžně sledovat vše, co se bude dít v Přerově, a umožní mu reagovat na výslech poškozené,“ doplnil soudce. 

Soud podle něj dělá videokonference zcela standardně, je to zákonný postup a nedojde k újmě práv na obhajobu, která ovšem požadovala osobní konfrontaci.

U soudu dnes Dostál také doplnil svou výpověď tím, že popisovaný incident se nemohl stát v době, o které mluví poškozená žena. Nesedí totiž podle něj časové údaje.

Bývalý politik dostal u soudu roční podmínku

Bývalému přerovskému radnímu za ODS Dostálovi potvrdil olomoucký krajský soud loni v listopadu roční podmíněný trest s dvouletým odkladem. Politik podle rozsudku dvakrát přiměl svou někdejší zaměstnankyni k orálnímu sexu. Zároveň jí měl zaplatit padesátitisícové odškodné za způsobenou újmu. Žena pracovala u Dostála v restauraci jako servírka.

K sexuálnímu nátlaku ze strany Dostála došlo podle závěrů vyšetřovatelů i soudu jednou v bytě, kam ženu pozval kvůli řešení schodku v tržbě, podruhé o několik dní později přímo v hospodě.

„Byl si vědom toho, že v důsledku tíživé finanční situace je žena závislá na příjmu ze zaměstnání,“ popsala už dříve přerovská státní zástupkyně Šárka Pivodová.

Dostál, který po celou dobu obvinění odmítal, u soudu uvedl, že v bytě se s ženou setkali kvůli sepsání dlužního úpisu, neboť zjistil, že se mu z tržby ztrácejí peníze. Celkem šlo zhruba o 22 tisíc korun.

Obvinění ze sexuálního nátlaku si podle něho žena vymyslela ze msty, aby zpronevěru peněz zakryla.

Kvůli kauze přišel Dostál o post radního v Přerově a po odsouzení vystoupil také z ODS. Funkci zastupitele si ponechal, za což sklízí kritiku opozice.

,