Diskuze

Skalka chce přísněji chránit léčivé prameny, ohrozily je vrty na čerpadla

Skalka, kde průzkumné vrty pro tepelná čerpadla ochromily zdejší léčivé prameny, se snaží zajistit, aby se podobná situace už nikdy neopakovala. Obec na Prostějovsku tak usiluje o vyhlášení ochranného pásma léčivých zdrojů vody. Ministerstvo životního prostředí mezitím zahájilo přestupkové řízení, ve kterém hrozí až milionová pokuta.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K52a38r37e45l 75V49á66l73e18k

3. 12. 2018 10:56

Zejména je důležití aby odborníci vyhodnotili kdo pochybil, zda ten, který začal s těmito vrty, nebo ten , který je schválit či zda vrt, který to způsobil, byl proveden v souladu s dokumentací a na vystavené stavební povolení.

Pak udělat závěr a podat trestní oznámení na neznámého pachatele , který poškodil majetek nás všch- voní zdroj léčivé kategorie.Hlavně pak celou záležitost soudně dotáhnout tak, aby pachatel dostal co mu patří.

0 0
možnosti

Dokud průzkumné vrty budou povolovány tak jak to dnes probíhá, povolení je často jen na oznámení, tak se situace může opakovat kdekoliv.

Respektive - kdyby to nebyly léčivá voda, tak by se o tom ani nepsalo, protože strhávání vody v mělkých studní vrty není zas tak neobvyklé. A dušování zhotovitelů vrtu, že vše utěsnili není taky nic neobvyklého.

Zhotovitel vrtu pracuje dle posudku hydrogeologa. Ten posudek je zpravidla skvělý, úředník potom prakticky nemá žádnou páku, jak takový vrt nepovolit.

V naší obci jsme zkusili jít vstříc proti vrtům - nechali jsme si zpracovat hydrogeologický posudek.

Ale stavební úřad používá první konstatování posudku a to, že v katastru obce je vody dost. To, že posudek dále konstatuje, že kde hustá zástavba a velké množství mělkých studní, hluboké vrty mohou vodu strhnout (puklinové horninové prostředí), nějak referenti nechtěli respektovat. Nechtěli, ale nakonec museli.

1 0
možnosti

K68a10r17e49l 53V31á84l44e70k

3. 12. 2018 10:58

Je na zváženou, zda dotyčný vrt, byl proveden legálně, nebo zákony jsou nedostatečné a potřeba jejich doplnění.[>-]

0 0
možnosti