Hasiči a horští záchranáři pomohli desítkám lidí se dostat dolů ze zaseknuté...

Hasiči a horští záchranáři pomohli desítkám lidí se dostat dolů ze zaseknuté lanovky ve skiareálu Přemyslov. (6. února 2022) | foto: Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Lanovka v Přemyslově znovu jezdí, zasekla se kvůli poklesu tlaku v brzdách

  • 0
V lyžařském středisku v Přemyslově na Šumpersku se ráno rozjela lanovka, na které v neděli kvůli technické závadě uvázlo 130 lyžařů. Závadu se podle provozovatele střediska podařilo objevit.

„Šlo o pokles tlaku dusíku v systému provozní brzdy,“ řekl provozovatel střediska Jaroslav Podzimek. Servisní technici vadu opravili. Lanovka se rozjela znovu v 9 hodin.

Závadu způsobil pokles tlaku dusíku ve vyrovnávacích tlakových nádobách hydraulického systému provozní brzdy. Po zastavení lanové dráhy zůstala lanová dráha zabržděna a nízký tlak neumožnil otevření brzdy.

„Byla to příčina závady, která nastala v neděli,“ uvedl Podzimek s tím, že tlak naplnil do správných hodnot servisní technik.

Lanovka se v Přemyslově zastavila i s lyžaři kvůli technické závadě v neděli po poledni. Na lanovce bylo v době poruchy podle hasičů zhruba 130 lidí, 90 z nich se podle jejich mluvčí Lucie Balážové podařilo technikům postupně v nouzovém režimu couváním spustit zpět do stanice, kde mohli vystoupit.

Dalších asi 40 lidí včetně několika dětí zůstalo uvězněno na sedačkách ve výšce, odkud je musely sundávat lezecké týmy hasičů.

Středisko Přemyslov má jednu lanovku a dva vleky. Dodavatelem 750 metrů dlouhé lanovky s přepravní kapacitou až 2 400 lidí za hodinu je rakouská firma Doppelmayr, která patří k předním světovým výrobcům dopravních zařízení, uvedlo středisko na svých stránkách.

Od neděle měli lyžaři kvůli závadě lanovky k dispozici pouze dětský areál. Třídenní odstavení lanovky stálo středisko, které má nyní naplněné ubytovací kapacity, v řádu statisíce korun.

7. února 2022

,