Lípa rostoucí u sportovní haly v Kostelci na Hané přezdívaná Kostelecké krbál,...

Lípa rostoucí u sportovní haly v Kostelci na Hané přezdívaná Kostelecké krbál, která získala čestný titul Strom hrdina. | foto: Nadace Partnerství

Titul Strom hrdina získala i lípa z Dolan a krbál z Kostelce na Hané

  • 1
Dva zástupce, jednoho z Olomoucka a druhého z Prostějovska, má letos Olomoucký kraj v seznamu stromů, které získaly čestný titul Strom hrdina. Nadace Partnerství jím oceňuje stromy, jejichž život je ohrožen lidskou činností, nebo přežívají v nepříznivých podmínkách.

První oceněný strom roste v Kostelci na Hané. „Tam je natolik úrodná půda, že pro samé zemědělství nezbývalo pro jiné než ovocné stromy příliš místa. Tato lípa, přezdívaná Kostelecké krbál, si přesto své místo vydobyla, snad už za dob Jednoty bratrské,“ uvedla nadace.

Strom se stal součástí literatury a dětských her, kromě toho pod ním sedával básník Petr Bezruč.

Letošní Stromy hrdinové z regionu

„Byl poškozen, málem skácen kvůli výstavbě, ale místní ho vždy dokázali zachránit,“ podotkla nadace.

Lípa by nyní potřebovala ošetřit, spolu s dalšími čtyřmi stejnými stromy rostoucími u bývalého sakrálního místa u obrázku sv. Františka v Romži. Na záchranu těchto lip, jimž hrozí poškození okolním porostem, získají padesát tisíc korun.

Dalším hrdinským stromem je Dolanská lípa. Mohutný strom v minulosti dvakrát vyhořel, stále ovšem žije.

„Jde o neuvěřitelnou sílu života – při tak velkém poškození,“ uvedla Kateřina Ceralová, která za nominací stojí.

Ke stromu chce přitáhnout komunitu, jež by se o něj starala. „Tak silná chuť po životě může být velkou inspirací pro celé okolí,“ dodala.