Zraněného turistu museli horští záchranáři odnést k vrtulníku zhruba kilometr...

Zraněného turistu museli horští záchranáři odnést k vrtulníku zhruba kilometr těžkým terénem. | foto: Horská služba ČR

Vítr zhatil záchranu ze vzduchu, zraněného museli nést přes skaliska a stromy

  • 0
Náročnou záchrannou akci absolvovali o víkendu členové horské služby v Jeseníkách, kde se turista zranil v těžko přístupném terénu. Nakonec ho bylo nutné odnést zhruba kilometr na místo, kde mohl přistát vrtulník.

Podle nyní zveřejněných informací vyrazili horští záchranáři do terénu v neděli před polednem na základě oznámení o muži, který si v oblasti Divokého dolu poranil nohu o ostrý kámen a z tržné rány silně krvácí.

„K zásahu byl povolán také vrtulník letecké záchranné služby Olomouc s úmyslem za pomoci jeřábu vysadit záchranáře. Nepříznivé povětrnostní podmínky ale tento manévr neumožnily, a stroj proto přistál na nejbližším vhodném místě, zhruba kilometr daleko,“ popsal mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Záchranáři tak museli ke zraněnému vystoupat s nosítky a zdravotnickou výbavou velmi těžkým horským terénem pěšky.

„Po základním ošetření krvácející rány a znehybnění nohy vakuovou dlahou muže uložili do vakuové matrace a vydali se na cestu k vrtulníku. Překážkou jim byl opět těžký a strmý terén se skalami a popadanými stromy,“ doplnil Fryš.

U vrtulníku si zraněného převzal lékař a po dovyšetření byl pacient letecky přepraven do nemocnice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz