Senior se v Jeseníkách ztratil a navzdory pátrací akci s desítkami lidí se ho v...

Senior se v Jeseníkách ztratil a navzdory pátrací akci s desítkami lidí se ho v neděli večer nepodařilo najít. Musel tak v lese strávit noc. Skončil v péči záchranné služby, ale vyvázl bez vážnějších následků. | foto: HZS Olomouckého kraje

Zbloudilý senior strávil v Jeseníkách noc venku, našli ho u chaty Ztracenka

  • 6
Několik desítek policistů, hasičů a členů horské služby pátralo v Jeseníkách v neděli a v pondělí po turistovi, který zabloudil v lese a poranil si nohu. Hledání zkomplikoval fakt, že se muži vybil mobilní telefon a tím pátrači přišli o možnost s ním komunikovat nebo ho přesně lokalizovat.

Devětašedesátiletý muž se v neděli vydal se svým bratrem na houby do lesů u motorestu v lokalitě Skřítek poblíž Sobotína na Šumpersku. V podniku se rozhodl na bratra počkat, ten ale dlouho nešel a tak ho muž vyrazil vpodvečer hledat. Místo jeho nalezení se ale sám dostal do problémů.

„Po cestě se unavil a kvůli bolesti nohy nemohl pokračovat dál. Proto si mobilním telefonem přivolal záchrannou službu, které se ho však nepodařilo najít,“ popsala jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Posádka proto o ztraceném turistovi se zraněnou nohou informovala další záchranné složky a ty se postupně ještě během večera zapojovaly do pátrací akce.

„Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Šumperku a Olomouce a dobrovolné jednotky ze Sobotína a Petrova nad Desnou. S policisty se sešli na parkovišti u motorestu a následně se jim podařilo pohřešovanému muži dovolat. Ten popsal, že je nedaleko silnice, vidí blikající majáky a slyší hlasy, ale nemůže se k záchranářům dostat,“ nastínila mluvčí krajského hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.

Pátrání po seniorovi

Muž se ale poté kvůli vybité baterii odmlčel. Pátrači proto požádali operátora o bližší upřesnění polohy jeho telefonu, a současně vyrazili v rojnici s policisty a posléze i horskou službou do terénu.

„Kolem deváté večer jsme dostali zprávu, že budeme pravděpodobně povoláni do pátrací akce, k čemuž došlo o půlnoci. V sedmi lidech jsme se pěšky a na terénních čtyřkolkách vypravili do míst, kde se mohl muž nacházet,“ popsal zasahující člen Horské služby Jeseníky Jiří Hejtmánek.

Muž si zvládl připravit lesní lůžko a přikryl se větvemi

Padesátce lidí se ale muže za celou noc najít nepodařilo a to ani s pomocí přivolaných kynologů se psy, turista tak musel strávit noc venku.

Úspěch nakonec přinesla až druhá etapa pátrání v pondělí ráno, na které byli povoláni další psovodi a posily. Dezorientovaný senior byl objeven kolem půl desáté zhruba kilometr od horské chaty s velmi symbolickým názvem Ztracenka.

„Kupodivu byl v dobrém stavu, nohy měl jen odřené. Řekl nám, že když už se nemohl dovolat telefonem, našel si suché místo, připravil si lesní lůžko, přikryl se větvemi a bez problémů přespal,“ řekl Jiří Hejtmánek s tím, že ztracený výletník se nakonec po probuzení pokusil dostat z lesa.

„Muž byl promrzlý, ale zdál se být jinak v pořádku. Po prvotním ošetření, zahřátí a poskytnutí teplých nápojů si ho do péče převzala záchranná služba,“ Hacsiková.

Horský záchranář Hejtmánek znovu připomenul, že výletníci či houbaři by nyní v horách měli vzhledem ke stále dřívějšímu stmívání zvážit, kdy vyráží. Navíc by neměli chodit sami a povinností má být nabitý mobilní telefon.

„Pátrání bylo v tomto případě masivní, hlavní šance najít pána ale byla, dokud se mu nevybil telefon. Pak už bylo, i vzhledem k nevlídnému počasí a tmě, pátrání složité,“ komentoval akci jesenické horské služby Michal Klimeš.