Diskuze

Hranická propast může mít hloubku až čtyřicet kilometrů, říká vědec

Hranická propast na Přerovsku se už dva roky pyšní hloubkou 404 metrů a titulem nejhlubší zatopené sladkovodní jeskyně na Zemi, dna však dálkově ovládaný robot stále nedosáhl. Podle geologa Milana Geršla z Mendelovy univerzity nepatrné koncentrace helia naznačují, že jeskyně sahá až pod zemskou kůru, do svrchního pláště Země.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já bych řekl jen 39,9. A teďka mi to vyvraťte!;-D

0 0
možnosti

Jen pár drobností - ve 40 km lze očekávat litostatický tlak přes 10 kbar (1 GPa) a teplotu přes 600 °C, tedy podmínky, při kterých se při dostatku vody může tavit žula. Také při takovém tlaku nemůže existovat systém otevřených trhlin, voda/fluida budou putovat po hranicích zrn minerálů. Takže představa propasti dosahující 40 km hloubky, byť ve formě úzkých trhlin, není příliš reálná.

3 1
možnosti

To už je dost přes kritické hodnoty vody, za takové teploty je už voda v plynném stavu, i když při takovém tlaku má hustotu podobnou kapalině. Je otázka, jak v takovém stavu reaguje s horninami a s oxidem uhličitým.

0 0
možnosti
Foto

No, uvedl tolik faktorů, že jsem nakloněn s ním, jako laik se zájmem o vědu, souhlasit. Já si kladu již pár let otázku, jak by šlo poslat robota mnohem dále, než se jim to zatím povedlo.

Jinak minerální voda je tam výborná, občas si tam pro ni jezdím R^

3 0
možnosti

Poslední informaci, kterou jsem zaregistroval byla ta, že se robot do větší hloubky nedostal, protože došel napájecí kábl.

1 0
možnosti

P88a24v69e21l 93Š10e21f25l

23. 11. 2018 8:14

Zajímavý článek, populárně napsaný, jen s tou geofyzikou nelze souhlasit, není metoda která by se jen přiblížila k jedné setině odhadované hloubky...

1 0
možnosti

Dost by mě zajímalo, proč Povodí Moravy neuvažuje o stavbě Skaličky jako suché nádrže (poldru). Navíc pokud je primární funkcí ochrana před povodněmi, tak nádrž, která je permanentně vypuštěná, musí logicky pojmout víc vody, než stejně velká nádrž, v níž voda je...

6 0
možnosti

Já to pochopil tak, že chtějí mít nádrže, kde bude voda "okamžitě k dispozici", asi jako když se na Moravě zakladaji rybniky z dotací.

0 0
možnosti

Fascinující přírodní úkaz. Profil té propasti nám zdobí zeď v obyváku.

6 0
možnosti

Co na to manželka?

0 0
možnosti

jako kdyby to trochu vysekali a rozsirili, aby se tam dalo potopit, napustili cistou vodu, mohla by to byt zajimava turisticka atrakce. 40km, kdo z vas to ma..

0 2
možnosti

Takto zničit unikátní přírodní úkaz?

To doufám nenastane..

3 0
možnosti

Že nemá jen 400 m bylo přece jasné už od doby, kdy od tam vylezl párek klokanů. ;-)

17 0
možnosti

Jo vzpomínám.

Jeden klokan měl ještě do ocasu zakousnutého ptakopyska.

8 0
možnosti
Foto

L23e10o 41E30i92s63n94e67r

22. 11. 2018 23:21

Naprostý nesmysl, 40 km nemůže být hluboká, tlak horniny by jeskyni uzavřel.

2 11
možnosti

Když tu máme hloubku 10km a skoro kilometr budovu nahoru a nic se nedrolí, proč by nemohlo být 40km v zemi

4 0
možnosti