Olomoucká ZOO získala žraloka černoploutvého z hodonínské ZOO poničené tornádem.

Olomoucká ZOO získala žraloka černoploutvého z hodonínské ZOO poničené tornádem. | foto: ZOO Olomouc

Žraločí samice z tornádem poničené zoo našla azyl v Olomouci

  • 0
V olomoucké zoologické zahradě už se pomalu zabydluje nový chráněnec. Je to žralok černoploutvý, který tu našel azyl poté, co jeho domovskou stanici - hodonínskou zoo poškodilo letos v červnu tornádo a nevratně zničilo tamní pavilon akvárií.

 „Jsme rádi, že jsme mohli této pětileté samici poskytnout dnes už s největší pravděpodobností trvalý domov. I proto, že naše více než dvacetiletá samice získala společnost,“ sdělil zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií ZOO Olomouc Josef Drtil.

Transport proběhl ve speciální kádi, pod odborným dohledem, samice přijela z Hodonína v pořádku a už podle Drtila začala přijímat potravu. 

Olomoucká ZOO se zabývá chovem žraloků už od roku 1999. „Letos jsme přivezli tři jedince, mláďata, která za půl roku vyrostla z původních třiceti na šedesát centimetrů,“ informovala mluvčí olomoucké ZOO Iveta Gronská. Jedna z původních samic je v zoo dodnes. 

Žralok černoploutvý je rychlý plavec

Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům, žijících v mělkých lagunách v okolí korálových útesů a mangrovech v indicko-pacifické oblasti, přes Suezský průplav vypluje občas i do Středozemního moře. 

„Proniká do hloubek až 75 metrů, mláďata se vyskytují v mělčích vodách. Člověka napadá spíše výjimečně, a to většinou tehdy, když si splete jeho nohy s rybami. Jinak upřednostní menší druhy ryb, korýše a hlavonožce,“ popisuje Drtil.

Tato paryba také dokáže celým tělem vyskočit nad vodní hladinu. Dospělý žralok černoploutvý dorůstá obvykle 110-150 centimetrů, výjimečně až 180 centimetrů. Název paryba získala po své první hřbetní ploutvi a spodní část ocasní ploutve, které mají na svém konci černé zbarvení. 

Akvaristika má v Zoo Olomouc velmi dlouhou tradici. První akvarijní expozice vznikla již koncem roku 1962. Po přestavbě pavilonu šelem koncem osmdesátých let se v něm vybudovalo šest nových akvárií o celkovém objemu jedenáct kubíků  vody. 

Největší nádrž má 40 kubíků

Později přibyla další nádrž o objemu sedm kubíků. „Od poloviny 90. let docházelo k postupné přeměně sladkovodních akvárií na mořská. V roce 1999 se návštěvníci obdivovali prvnímu obřímu mořskému akváriu o objemu 17 kubíků, v němž se proháněli právě žraloci černoploutví,“ popisuje Gronská.

V roce 2003 byla uvedena do provozu vůbec největší mořská nádrž o objemu přes 40 kubíků, do níž byli přemístěni dva z těchto žraloků. V roce 2005 ZOO upravilo vstupní prostor k mořským akváriím, a tím bylo rozšiřování akvarijní expozice prozatím ukončeno.