V Přerově vyteklo 1200 litrů hnojiva na silnici.Únik likvidovali hasiči.

V Přerově vyteklo 1200 litrů hnojiva na silnici.Únik likvidovali hasiči. | foto: HSZ Olomouckého kraje

Valník za traktorem se převrátil, kruhový objezd zalily hektolitry hnojiva

  • 8
Stovky litrů koncentrovaného hnojiva se vylily na kruhovém objezdu u Kauflandu v Přerově, když se převrátila vlečka za traktorem. Hasiči v ochranných oblecích barely ucpali a nebezpečnou kapalinu přečerpali.

Mluvčí hasičů Lucie Balážová uvedla, že nehoda se stala v Želatovské ulici v Přerově před desátou hodinou. 

„Při průjezdu kruhovým objezdem se převrhla vlečka traktoru, na které byly uskladněné čtyři kontejnery s chemikálií. Po pádu se poškodily a kapalina začala vytékat na silnici,“ sdělila.

Hasiči barely plné dusičnanu amonného a močoviny provizorně zajistili, aby zabránili dalšímu úniku, a zbytek hnojiva přečerpali do nových kontejnerů. Kapalinu, která unikla na zem, zředili vodou a důkladně všechna zasažená místa opláchli. Vlečku pomocí navijáku převrátili zpět na kola.

„Jelikož šlo o koncentrovanou chemickou látku, probíhal zásah v jednorázových ochranných oblecích, protichemických zástěrách, dýchací technice, rukavicích a holínkách. Dekontaminací poté prošly také veškeré ochranné prostředky a technika,“ dodala mluvčí hasičů.

Po dobu zásahu byla komunikace po několik hodin zcela uzavřena. Na místo přijel rovněž zástupce odboru životního prostředí z přerovského magistrátu. „Hasiči s ním průběh zásahu konzultovali, aby nedošlo k ohrožení životního prostředí,“ ubezpečila mluvčí hasičů Balážová.