Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problémů s bezdomovci v Olomouci přibylo, tresty od strážníků nic neřeší

  6:07
Olomoučtí strážníci musí častěji zasahovat v centru hanácké metropole či u vlakového nádraží. Procházka městem odhaluje jejich trasy. Muž odpoledne vyspává opilost pod sloupem Nejsvětější Trojice, památkou UNESCO. Jindy zase vedle supermarketu na třídě Svobody záchranáři ošetřují zranění jednomu ze skupiny bezdomovců posedávajících na schodech.
V centru Olomouce včetně okolí supermarketu na třídě Svobody (na snímku)...

V centru Olomouce včetně okolí supermarketu na třídě Svobody (na snímku) přibylo situací, kdy bezdomovci popíjejí navzdory zákazu v ulicích alkohol či jinak narušují pořádek. Řešení je problematické i proto, že udělování pokut nemá smysl – jsou nevymahatelné. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Obyvatelé centra Olomouce upozorňují na rostoucí počty lidí bez domova a více případů evidují i strážníci. Radnice se ve spolupráci s neziskovými organizacemi snaží situaci řešit.

Horní a Dolní náměstí, zmíněná třída Svobody či parky jsou místa, kde je bezdomovecká komunita v centru nejvíc na očích.

O problémech se zmiňuje například zářijový zápis komise městské části Olomouc-střed: „Z výdajů na estetizaci nechala komise opravit poničené lavičky, které už jsou opět zašpiněné a počmárané, v jejich blízkém okolí se povalují odpadky. Zdržují se zde osoby bez domova a další nepřizpůsobiví občané. Doporučujeme městské policii instalaci kamer u vchodu do Smetanových sadů z ulice Vídeňská,“ shrnuje dokument.

Přerov chce vyhláškou zakázat žebrání v okolí obchodů či škol

„Předtím bylo centrum vyprázdněnější, pokud jde o bezdomovce. Když někdo narušuje pořádek, voláme strážníky, ti to ovšem mohou řešit jenom tím, že člověka napomenou, a ten se posune o kus dál,“ doplnila předsedkyně komise Magdaléna Vanečková.

Ta je také členkou komise pro prevenci kriminality a bezpečnost, k bezdomovectví existuje ve městě i pracovní skupina.

„Jsou v ní zástupci technických služeb, dopravního podniku, univerzity, Charity, náměstkyně pro sociální záležitosti a další dotčení. Snažíme se problém omezovat, ale bohužel je to věc těžko řešitelná i v jiných městech,“ přiblížila Vanečková.

Strážníci potvrzují, že záznamů v souvislosti s bezdomovci přibylo. Nejen kvůli oznámením, ale hlavně vlivem zvýšených kontrol hlídek a obsluhy kamerového systému.

U porušení protialkoholní vyhlášky stoupla čísla třeba na Horním náměstí k polovině října meziročně ze tří desítek o sto. Podobné je to s nedodržováním zákazu bivakování či narušováním veřejného pořádku.

Nelze je vykázat proto, že jsou bez domova

Zvýšený počet případů evidují strážníci rovněž v okolí hlavního nádraží a na dalších místech. Přestupky většinou řeší domluvou a uvedením místa do původního stavu, pokud jde o znečištění veřejného prostranství. Ukládání pokut nemá význam.

„Právní vymahatelnost sankcí u osob bez domova je celostátním problémem, který v současnosti kromě posílené činnosti terénních pracovníků sociálních služeb či neziskových organizací nemá jiné řešení,“ řekl mluvčí městské policie Petr Čunderle s tím, že bezdomovci nepředstavují bezpečnostní, ale sociální problém. „Strážníci nemohou tyto lidi z místa vykázat jen proto, že jsou bez domova,“ podotkl.

Mladík napadl a okradl bezdomovce, který zemřel. Místo podmínky půjde do vězení

Podle odhadů městské policie žije v Olomouci 600 až 800 bezdomovců, jak uvádí koncepce prevence kriminality krajského města pro období let 2023 až 2027. K tomu, aby jich přímo v ulicích žilo méně, přispívají třeba azylové domy.

Město provozuje jeden pro muže s kapacitou 48 míst, součástí je též noclehárna s deseti lůžky pro krizové přespání, a rovněž domov pro ženy a matky s dětmi pro 64 lidí v ulicích Holečkova a Sokolská.

Zařízení pomáhají také s hledáním práce, poskytují sociální poradenství a sociálně aktivizační služby. Radnice podporuje i centrum materiální pomoci či ordinaci pro lidi bez domova.

Byty pro rodiny a přesun kritizovaného centra

„Vždy tu ale bude část lidí, kteří o sociální služby nemají zájem. Buď nechtějí být v kontaktu s ostatními, nebo jsou tam jiné bariéry. Každopádně nedokážeme zajistit, aby vůbec nebyli ve městě přítomni. Pokud by se však nedělalo současné množství sociální práce, bylo by na ulici mnohem víc lidí a v daleko horším stavu,“ shrnula náměstkyně primátora pro sociální oblast Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc a Piráti). Bezdomovců podle ní ve městě výrazně nepřibývá, v teplých měsících jsou ale více vidět.

Azylové ubytování dále zajišťuje Charita, konkrétně pro 45 mužů a 15 žen. Pro krizové přespání má pak noclehárnu s lůžky pro 18 mužů a 10 žen, provozuje též dva domovy pro lidi se sníženou soběstačností, v nichž je celkem 60 lůžek.

Město nyní pracuje na projektu sociálního bydlení v Janského ulici na sídlišti Povel, jež by pomohlo ohroženým rodinám. Chystá zde stavbu tří desítek bytů a zázemí pro azylový dům určený matkám s dětmi jako náhrada toho v Sokolské ulici.

„Naším cílem je také ve spolupráci s Charitou přesunout denní centrum ve Wurmově ulicí do jiné lokality,“ nastínila Dobrozemská.

Právě na toto centrum si dlouhodobě stěžují lidé z okolí, kteří s ním spojují přítomnost opilých a agresivních bezdomovců. Charita se přesunu nebrání, nemá ale aktuálně jiné možnosti. Souvislost s chováním lidí bez domova v sousedních ulicích podle ní není zřejmá, ostatně potíže jsou i na jiných místech v Olomouci.

Ne všichni popíjejí alkohol, ukázala studie

Alkohol je při životě na ulici často přítomný, zároveň ale jeho pití rozděluje i samotné bezdomovce.

„Když se napijí, jsou někteří agresivní. Já mám radši tady svůj klid. Mám svoji boudu postavenou ze dřeva,“ řekl autorům loni představené studie Bez střechy nad hlavou zaměřené na Olomouc například tehdy čtyřiačtyřicetiletý Zbyněk.

Výzkumníci z Univerzity Palackého se zaměřili na pohled většinové společnosti na bezdomovectví a rovněž na vnitřní fungování olomoucké bezdomovecké komunity.

„Je rozdíl mezi squaterem a bezdomovcem. Bezdomovci spávají po lavičkách a spacácích, my squateři se máme kam vrátit – do budov, do stanů. Bezdomovci jsou agresivnější, většinou jsou opilí. My to máme jinak, pomáháme si, ale oni ne, okrádají lidi, klidně tě zbijí, dokopou,“ vylíčil třeba čtyřicetiletý Rosťa.

31. července 2023

  • Nejčtenější

Největší šelma zpět na Olomoucku. Místo výskytu medvědů svědci tají

20. května 2024

Premium Medvědice s medvídětem, která si na Libavé došla za potravou až do blízkosti lidského obydlí a...

Zavíráme, nechodí lidé. V centrech velkých měst zeje stále víc prázdných výloh

23. května 2024  4:54

Lékárnu, jež v domě U Černého orla na prostějovském hlavním náměstí T. G. Masaryka sídlila už od...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Slivovice bude vzácnost. Mrazy spálily úrodu, pálenice čekají bídnou sezonu

20. května 2024

Loni tragédie, letos bída. Tak označují majitelé pálenic v Olomouckém kraji loňskou a letošní...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Olomoucké béčko bojuje o prvenství ve druhé lize, Příbrami dál hrozí pád

19. května 2024  20:24

Fotbalisté pražské Dukly, kteří již mají jistotu postupu do nejvyšší soutěže, v 29. kole druhé ligy...

Za zneužití dotací při přeměně zámků na hotely dostal podnikatel 5,5 roku

23. května 2024  10:24,  aktualizováno  13:07

Na pět a půl roku poslal krajský soud v Olomouci do vězení podnikatele Petra Látala za podvody s...

Dívka vyrazila na kole bez přilby a se sluchátky, vjela přímo před auto

23. května 2024  12:52

Vrtulník záchranné služby musel ve středu odpoledne vzlétnout do Mohelnice na Šumpersku, kde se při...

Zemřel Petr Huťka, jeden z trenérů daviscupových vítězů z roku 1980

23. května 2024  11:49

Ve věku 76 let zemřel ve středu po dlouhé nemoci prezident Tenisového klubu Precheza Přerov a jeden...

Zavíráme, nechodí lidé. V centrech velkých měst zeje stále víc prázdných výloh

23. května 2024  4:54

Lékárnu, jež v domě U Černého orla na prostějovském hlavním náměstí T. G. Masaryka sídlila už od...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...