Pohled na bazén a atrakce venkovního areálu koupaliště v Přerově.

Pohled na bazén a atrakce venkovního areálu koupaliště v Přerově. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Bazény a koupaliště v Olomouckém kraji hlásí bídnou letní sezonu

  • 0
Plavecká sezona na většině venkovních koupališť v Olomouckém kraji skončila. Byla hodně slabá, shodují se jejich majitelé či provozovatelé. Jen některé bazény zůstávají v pohotovosti a otevřou, pokud se zlepší počasí. Dá se ale předpokládat, že spíš sezonu ukončí i tam.

V Olomouci už byly uzavřeny venkovní prostory u plaveckého areálu, venkovní prostory u akvaparku ještě zůstávají otevřené navzdory nepříznivému počasí. 

„Necháváme venku otevřeno ještě do 5. září, byť počasí je nadále nepříznivé,“ uvedl hlavní manažer akvaparku Dalibor Přikryl.

Letošní letní sezona patřila v olomouckém akvaparku k nejslabším. Propad návštěvnosti proti posledním letům je podle Přikryla zhruba čtyřicetiprocentní. 

„S restrikcemi bychom si  poradili, ale počasí nám nepřálo. Tři dny pěkného počasí v kuse byly spíše výjimkou,“ sdělil Přikryl.

Návštěvnost padala všude

V Přerově si lidé venku ještě zaplavou, pokud se ovšem zlepší počasí. „Naše venkovní koupaliště v Penčicích jsme sice už letos definitivně uzavřeli, venkovní bazén, který je součástí městského plaveckého areálu, ale bude k dispozici do 12. září,“ informoval vedoucí přerovských koupališť Karel Hudeček.

„Oproti jiným letům jsme šli s návštěvností dolů asi o třetinu,“ řekl. Částečně to přičítá na vrub špatnému počasí a zčásti restrikcím s povinnými kontrolami bezinfekčnosti. „Zvlášť mladí lidé nemají očkování a testy odmítají, tak šli radši jinam,“ míní Hudeček.

Podobně jako v Přerově také v Šumperku zůstane ze dvou venkovních koupališť otevřené pouze jedno.

„Provoz Bratrušovského koupaliště byl stejně jako v jiných letech ukončen 31. srpna. K dispozici ale budou dál venkovní prostory krytého plaveckého areálu Benátky,“ sdělil jednatel Šumperských sportovních areálů Miroslav Pospíšil. 

O jejich uzavření se rozhodne podle vývoje počasí. Prázdninová návštěvnost byla podle Pospíšila letos podprůměrná jak na Bratrušovském koupališti, tak v areálu Benátky.

Sezona byla katastrofální

Letní provoz ukončil i prostějovský Aquapark Koupelky. „Sezona byla jedna velká katastrofa,“ sdělil jednatel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša. Prázdninové tržby jsou podle jeho slov na necelé polovině jiných let. 

„Když lidi neodradilo počasí, nepřišli kvůli testům. Protože do Aquaparku Koupelky chodí hlavně mladí, kteří se však nechtějí testovat a nejsou naočkovaní, byl propad hodně dramatický,“ řekl. 

Na druhém prostějovském koupališti ve Vrahovicích tak dramatický pokles nebyl. „Do Vrahovic se chodí koupat starší generace, která je vesměs naočkovaná. Pokles tam byl pouze čtvrtinový,“ porovnává Průša.

Konec srpna znamenal ukončení koupací sezony na koupališti v Jeseníku, i když původně měla končit až v polovině září. Rozhodlo špatné počasí.

„Nedá se očekávat, že se počasí zlepší do té míry, aby si lidé přišli ještě zaplavat. Proto vedení města rozhodlo o ukončení sezony,“ zdůvodnil vedoucí jesenické správy budov a sportovišť Josef Potoček.

Sezona byla podle něj špatná, řadu dní bylo koupaliště o prázdninách  kvůli počasí uzavřeno. „Máme maximální kapacitu 1 800 návštěvníků. Letos v létě jsme měli jen jednou přes tisíc lidí. Většinu koupacích dnů to bylo do tří set návštěvníků denně,“ popsal Potoček.