Dominantou nové restaurace nesoucí název U Kristýna je zhruba dvoutunová pec na pizzu.
„Po částech nám ji přivezla přímo italská firma, její pracovník pec postavil až u nás v restauraci. Kdokoli k nám přijde, tuto pec uvidí. Pizzu totiž připravujeme přímo před hosty,“ přibližuje Josef Capík, jenž má na starosti marketing církevního podniku ve Wurmově ulici.
Název odkazuje k jednomu z patronů olomoucké arcidiecéze, dovnitř podniku se vejde zhruba šedesát lidí.
„K dispozici je také konferenční místnost pro čtyřicet lidí, v letních měsících počítáme i s venkovním posezením ve dvorním traktu,“ doplňuje Jiří Gračka, mluvčí Arcibiskupství olomouckého. Ten potvrzuje, že otevření restaurace souvisí s odlukou církví od státu.
V podniku pracují kromě Čechů i Italové
Podle sekretáře olomouckého arcibiskupa Petra Gatnara je právě restaurace další možnost, jak získat příjmy k financování své činnosti. Pocit, že člověk sedí v církevní restauraci, umocní také pohled do vinného lístku. Jsou na něm vína z arcibiskupských sklepů v Kroměříži. Kuchař pracuje se surovinami jak z Itálie, tak i od místních dodavatelů.
Chod podniku zajišťuje devět stálých zaměstnanců, jsou mezi nimi Italové i Češi.
„Téměř měsíc jsme tady měli školitele ze známé italské kuchařské školy Nazionale Italiana Pizzaioli - N. I. P. food. Jsme s nimi v kontaktu díky našemu jednateli, který již mnoho let do Itálie jezdí,“ podotýká Capík. Plánuje také spolupráci s některým z místních minipivovarů.
„Jsme na začátku, jídelní lístek budeme ještě trochu upravovat. Ovšem nabídka pizzy je už hotová. Čeká nás ještě druhá vlna školení, a to kvůli bezlepkové a veganské stravě,“ popisuje.