Jantarová surovina pocházející z chaty a výrobního objektu, které archeologové...

Jantarová surovina pocházející z chaty a výrobního objektu, které archeologové objevili v Němčicích na Hané. | foto: Ústav archeologické památkové péče Brno

Ornice vydala zlato, stříbro i nejstarší sklářskou dílnu severně od Alp

  • 1
Pracovníci Ústavu archeologické památkové péče Brno objevili v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku zbytky obchodního a výrobního centra z mladší doby laténské. Jde o výjimečnou lokalitu z období z 3. až 1. století před Kristem.

Archeologové se tomuto místu věnují již téměř 20 let. „Doposud se jednalo především o povrchové sběry. První výzkumná sezona byla zaměřena na odkryv nejstarší doložené sklářské dílny severně od Alp,“ poznamenal archeolog Ivan Čižmář, který se zabývá obdobím laténské kultury na Moravě a problematikou hrádků a keltských oppid.

Archeologové se zaměřili na plochu o rozměru 10 krát 18 metrů, kde objevili množství skelného odpadu a dokladů výroby. 

„Ornice byla postupně snižována po mechanických vrstvách vysokých asi 20 centimetrů, z nichž byly odebírány vzorky na proplavení. Získaný materiál byl separován zvlášť, hlína ze segmentů s větším množstvím materiálu a část výplní z objektů byly prohledány za pomoci elektrického síta,“ popsal archeolog.

Orba poničila hrob

Návrší v místě výzkumu bylo zasaženo zemědělskou činností, takže ornice měla nanejvýš 40 centimetrů. 

„Kulturní vrstva tak byla již v minulosti zničena. V odkryté ploše se podařilo zachytit celkem 15 objektů, z nichž většina byla poněkud atypického rázu,“ upozornil Čižmář.

Odborníci přesto našli zbytky pohřebiště z mladší doby bronzové. „Zjištěn byl částečně naoraný žárový hrob dochovaný na pomezí podloží a ornice. V kruhové jamce byla uložena nádobka, ovšem bez kremace, a při snižování ornice byla zjištěna kumulace střepů představující torzo další nádoby. Zajímavý je ovšem hrob kostrový, jednalo se pravděpodobně o ženu v poloze na zádech. Na levé ruce měla nezdobený bronzový náramek, u pravého ramene ležela dlouhá jehlice s vřetenovitou hlavicí, u hlavy vlasové ozdoby v podobě stočených bronzových plíšků a na krku náhrdelník složený z drobných bronzových spirálovitých trubiček,“ uvedl archeolog.

„Předpokládáme, že se zde původně nacházelo hrobů více, nicméně byly v průběhu času zničeny zemědělskou činností,“ naznačil Čižmář.

Další nálezy odborníci zařadili do mladší doby železné. „Podařilo se prozkoumat zahloubenou chatu neobvyklého čtvercového půdorysu 4 x 4 metry se dvěma kůly na středové ose a dále podobně rozměrný výrobní objekt. V těsné blízkosti chaty byl částečně odkryt jiný výrobní objekt, z něhož pochází mimo jiné zbytky skelné strusky, která bude v následujících měsících podrobena analýze,“ uvedl archeolog s tím, že tam zřejmě vyráběli skleněné korálky a náramky.

Kromě toho archeologové odkryli také tři kruhové zásobní jámy, které nebývají v době laténské běžnou součástí sídlištní zástavby a několik nepravidelně rozmístěných kůlových jamek. Z podlahy chaty také odebrali vzorky pro mikromorfologické vyhodnocení.

„Ze všech objektů pochází množství jantarové suroviny, korálek, železné strusky a zlomků skla jako slitky, zmetky i hotové výrobky, keramika i zvířecí kosti,“ uvedl odborník.

Skleněné artefakty zastupují hlavně charakteristické tmavě modré korálky a zlomky bezešvých náramků.

„Kromě finálních výrobků jsme získali početný soubor dokladů místní sklářské produkce, jako jsou skelná vlákna, polotovary či zmetky výrobků. Kolekci nálezů doplňují také kovové artefakty - bronzové či železné fragmenty spon, součásti opaskových řetězů, zlaté a stříbrné mince,“ řekl Čižmář.

Průzkum výrobního areálu bude pokračovat v roce 2022. „Současně bude vybrána ještě jedna, tentokrát snad typicky keltská zemnice. V průběhu další etapy se zaměříme také na čtvercové objekty zjištěné geofyzikálním měřením, jež mají analogie v dolnorakouském Roseldorfu a jsou interpretovány jako svatyně.“