Restaurace, fabriky nebo třeba letiště. Tam všude dnes a denně potřebují doplňovat stavy svých stálých pracovníků brigádníky. V případě jejich zaměstnávání ale kvůli novele zákoníku práce došlo k řadě změn, přičemž část sice dala „dohodářům“ několik nových výhod, nicméně další chystané je naopak výrazně omezí a navíc přidělají jejich zaměstnavatelům spoustu starostí.
Celý magazín |
Jednou z největších novinek je, že lidé pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo činnosti (DPČ) mají nyní nárok na placenou dovolenou. Zaměstnavatel navíc nemůže využívat brigádníky „na zavolanou“.
„Z důvodu nových legislativních požadavků firmy čelí zvýšené administrativní zátěži, například v souvislosti s nutností plánovat směny brigádníků s předstihem,“ sděluje Martin Jánský, generální ředitel společnosti Randstad Česká republika.
„Zvýšená administrativa vedla některé firmy k přehodnocení používání dohod o pracovní činnosti a v některých případech k přechodu na jiné formy úvazků,“ dodává s tím, že momentálně zatím ještě není možné určit, zda zájem o práce na dohody klesl, jelikož v tomto období roku je nižší pravidelně.
Je podle něj pravděpodobné, že s nástupem turistické sezony a tradičně vyšším počtem turistů v Praze se firmy přizpůsobí a zajistí dostatečný počet brigádníků, i když to bude vyžadovat zvládnutí větší administrativní zátěže a lepší plánování.
Komplikace pro restaurace
Fungování bez komplikací zatím hlásí i Letiště Václava Havla. „Dohodáři nám zajišťují flexibilitu v rámci provozu. Pokud mluvíme o dohodářích, jedná se o dlouhodobé brigády a skutečně tím myslíme, že stavíme na dlouhodobé a pravidelné spolupráci. Proto jsou pro nás důležití a nové legislativní změny na ně mají vliv ve smyslu změny výdělku na straně pracovníků, případně nákladů na straně zaměstnavatele. Ale z pohledu náboru zatím změny nevnímáme,“ sděluje mluvčí Letiště Praha Klára Divišková.
Podle Luboše Kastnera (43), experta na gastronomii a člena představenstva Asociace malých a středních podniků, ale změny mohou mít fatální dopad na restaurace v metropoli. „Nezvýšila se poptávka po plných úvazcích, protože v gastru nejsou ve větším rozsahu už možné. Zaznamenal jsem ale v Praze značný únik ke švarcsystému, tedy že si velká část kuchařů zařizuje živnostenské listy. Jestli tohle stát chtěl, tak se mu to povedlo,“ komentuje Kastner.
Za nejvíce problematické považuje změny, které mají pro lidi pracující na DPP nastat od 1. července. Ty se týkají především odvodů za sociální a zdravotní pojištění. Nově totiž nebude možné řetězit více dohod s příjmem méně než 10 tisíc měsíčně, aniž by z nich brigádník nemusel pojištění odvádět.
Tato povinnost se bude odvíjet od výše částky, kterou si člověk celkem vydělá, hrát roli ale bude i počet zaměstnavatelů. Obě strany tak budou muset kvůli placení sledovat, zda brigádník nepřekročil limity. „Věřím, že do doby jeho účinnosti dojde buď ke změně tohoto návrhu, nebo ministra, protože je neaplikovatelný,“ míní Kastner.
Novinky pro dohodáře
|