Obětí divokého prasete se stala pravděpodobně mladá vlčice. | foto: Petr Lumpe

Mladá vlčice v Ralsku doplatila na nezkušenost, zřejmě ji zabilo divoké prase

  • 18
Zápas s divokým prasetem stál pravděpodobně život mladou vlčici v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Odborníci říkají, že není příliš obvyklé, aby divočák zabil vlka, takové střety dopadnou zpravidla naopak.

Mrtvou vlčici nalezli nedávno pracovníci vojenských lesů a statků poblíž Hradčan nad Ploučnicí. O nálezu informovali ochránce přírody. Ti nyní čekají na výsledky pitvy šelmy a také na genetickou analýzu, která má odhalit, zda jde skutečně o zdechlinu vlka a ne například křížence psa.

Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky odhaduje, že výsledek smrtelného střetu zvířat měla na svědomí nezkušenost vlčice.

„Předpokládáme, že vlčice byla letos narozená, takže nebyla dostatečně zkušená. Jde ale spíše o výjimečnou věc, že divoké prase zabije vlka. Je třeba si však uvědomit, že divoké prase má kly, kouše a je velmi těžké. Pokud je navíc rozzuřené, tak dokáže vyvinout obrovskou sílu,“ vysvětlila Šůlová.

Odborníci pitvu provedou zřejmě tento čtvrtek. Asi za měsíc by měly být známy výsledky dalších analýz.

Ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek podotýká, že pokud pitva potvrdí, že vlčici skutečně zabil kanec, půjde o další jasný důkaz, že vlci v krajině plní svoji funkci a prasata jsou jejich kořistí.

„Právě divoká prasata, daňci a srnci jsou převažující potravou vlků. Jejich přítomnost pomáhá zlepšit stav zdejších lesů. Například vysoká zvěř působí nemalé škody, protože okusuje mladé stromky. Brání tak přirozené obnově lesa,“ vysvětluje Pořízek.

Že jsou kanci skutečně běžnou součástí vlčího jídelníčku, dokládá třeba zářijová fotografie vlka z lesa nedaleko Doks. Ten si na ní v zubech odnáší mladé sele.

29. října 2018

Odborníci mají k dispozici také předběžné analýzy trusu vlků ze severních Čech. Ukazují, že potrava vlků v regionu se příliš neliší od potravy vlků v Sasku.

Podle Šůlové patnáct let trvající průzkum v Německu na 6 581 vzorcích trusu prokázal, že hlavní složkou potravy těchto psovitých šelem tvoří v padesáti dvou procentech srnec. Dále následuje prase divoké, jelen a daněk.

„Hospodářská zvířata tvoří něco přes jedno procento vlčí potravy,“ dodává Šůlová.