Obyvatelé českých obcí okolo polského dolu Turów protestují proti pokračující...

Obyvatelé českých obcí okolo polského dolu Turów protestují proti pokračující těžbě a rozšiřování dolu. V některých obcích se ztratila voda ze studní, jinde vadí hluk a prach. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Dohoda o Turówu je dál v nedohlednu, nepomohla ani nová polská ministryně

  • 6
Ani pět měsíců nestačilo k tomu, aby se uzavřela dohoda mezi Českem a Polskem kvůli dolu Turów. Jednání se dokonce na čas přerušila. Ani obnovená diskuze s novou polskou ministryní ovšem výrazný posun nepřinesla.

Slibovala, že do dohody zbývá už jen jeden den, problém ale spíš jen zvětšila.

Nová polská ministryně klimatu a životního prostředí Anna Moskwová měla původně vyřešit jedinou spornou věc, která dosud bránila uzavření dohody mezi Českem a Polskem ohledně hnědouhelného dolu Turów a kompenzací pro české příhraničí.

Bodem, na kterém se jednání před časem zasekla, je doba trvání smlouvy, po kterou nesmí být ani jednou stranou vypovězena. Místo toho ale ministryně otevřela na posledním rokování i další věci, které se do té doby považovaly za vyřešené. 

„Paní ministryně nově diskutovala o výši kompenzací a úloze Soudního dvora EU. Snažili jsme se jí vysvětlit, že některá z nově otevíraných témat jsou pro nás jen obtížně vysvětlitelná. Na výši kompenzací už byla shoda dříve. A zpochybňování evropského soudního dvora je nepřijatelné. Pro nás je garantem toho, že smlouva se bude v budoucnu dodržovat, bez něj by nemohla být uzavřena,“ sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Varšava teď čeká na písemný návrh z české strany. Otázkou je, zda ho přijme. Navíc ministr životního prostředí Richard Brabec už brzy ve své funkci skončí. 

„Vláda, která je v demisi, asi takhle zásadní dohodu schvalovat nemůže a ani nemá,“ uvedl Půta. Nová vláda podle něj vznikne až v prosinci a je tak otázkou, zda na polské straně bude ještě vůle k vyjednávání.

I Polsko totiž hraje o čas. Zatím je pro něj výhodné se dohodnout a dosáhnout stažení žaloby u Soudního dvora EU. Skončily by mu tak sankce, které má Polsko za nepřerušení těžby v Turówě platit.

Pokud se ale podpis bude oddalovat, bude pokuta stanovená soudem vyšší než výdaje, ke kterým se Polsko zaváže ve smlouvě. Zatím jsou sankce ve výši přes 25 milionů eur, tedy asi 630 milionů korun. Částka se ale každý den zvyšuje o půl milionu eur.

Podle Hnutí Greenpeace i dalších organizací sdružených v platformě Společně pro vodu je uzavírání dohody s Polskem v situaci, kdy nerespektuje rozhodnutí soudu a unijní právo, absurdní. Česko podle nich nemá žádné garance, že Polsko bude smlouvu plnit, když odmítá plnit i nařízení soudu. 

„Žaloba není houska v obchodě, aby se s ní přesouvalo sem a tam podle momentálního rozmaru. Polsko by mělo jasně ukázat dobrou vůli a dohodnout plán na omezení těžby a její brzké ukončení. Nová vláda, která by měla o smlouvě a stažení žaloby rozhodovat, musí být rozhodně ambicióznější,“ tvrdí za Greenpeace Nikol Krejčová.

Odpůrci narychlo uzavřené dohody také tvrdí, že panují pochybnosti ohledně těsnící stěny, která má zabránit odtoku spodní vody z Česka vlivem těžby v Turówě. „Stěna už je před dokončením, ale žádné známky zpomalujícího poklesu hladin se na českém území nepotvrdily,“ uvedl Josef Havel z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.

Spor o těžbu v Turówě už začal veřejným přelíčením řešit Soudní dvůr EU v Lucemburku. Verdikt ale bude jasný až za několik měsíců. Soud však bude řešit jen porušení evropského práva ze strany Polska.