V pořadí obcí s nejlepší kvalitou života se Turnov umístil v celé ČR na jedenáctém místě. V Libereckém kraji je na tom zdaleka nejlépe.

V pořadí obcí s nejlepší kvalitou života se Turnov umístil v celé ČR na jedenáctém místě. V Libereckém kraji je na tom zdaleka nejlépe. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Turnov je opět nejlepší adresou v kraji. Má dost lékařů i restaurací

  • 4
Leží v srdci Českého ráje. A podle průzkumů je rájem i pro život. Turnov se už poněkolikáté umístil na předních příčkách v žebříčku kvality života v českých městech.

Nejhorší bylo šestnácté místo v roce 2021. Níž v pořadí obcí s nejlepší kvalitou života Turnov neklesl. Tento rok obhájil v celorepublikovém žebříčku jedenácté místo. V Libereckém kraji je zároveň nejlépe umístěným městem – další skončila až téměř tři desítky míst za ním.

„Ocenění v Indexu kvality života si velice ceníme. Turnov dozajista těží ze své polohy, která mimo jiné zajišťuje dobrou úroveň zaměstnanosti, se kterou se pojí i celková životní úroveň regionu. Žijeme v srdci Českého ráje, máme blízko do přírody, a zároveň je zde dostatek možností ke kulturnímu nebo sportovnímu vyžití,“ řekla mluvčí městského úřadu Marcela Jandová.

Nejhůře se město umístilo v roce 2021, kdy skončilo na šestnácté příčce, zároveň však během všech ročníků zůstává nejlepším místem pro život v Libereckém kraji.

„Město Turnov se dlouhodobě drží na předních místech v Indexu kvality života českých měst. Důvodem je relativní vyváženost všech posuzovaných kategorií i indexů,“ vysvětluje dobré umístění města jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek.

„Vynikajících výsledků dosahuje Turnov zejména v kategorii Zdraví a životní prostředí. Zajímavostí je například porovnání dostupnosti praktických lékařů, kde celorepublikový průměr (zhruba 0,75 lékaře na tisíc obyvatel – pozn. red.) je překročen o více než padesát procent. V dostupnosti praktických lékařů je město na sedmé pozici v České republice.“

Další pozitivní body pak městu přidává nejen jeho umístění v krajině Českého ráje, která patří dlouhodobě mezi oblíbené turistické destinace, ale také dálniční napojení na Prahu i Liberec nebo obecně vysoká nabídka běžných služeb, jako jsou obchody nebo restaurace.

Ubývá míst ve školách

Co naopak podle Havránka bude muset město v nejbližší době řešit, jsou kapacity mateřských a základních škol. Vysoká kvalita města bude jeho atraktivitu nadále zvyšovat, a tlak na jejich kapacity tak bude vzrůstat.

„Město komunikuje s investory a hledá společná řešení – například jde o bývalý areál Dioptry,“ popsala Jandová možné řešení ze strany města.

Turnov se na předních příčkách umisťuje pravidelně. Dalšími městy z Libereckého kraje pak byly například Jilemnice (47. místo) nebo Semily (56. místo). Na opačné straně žebříčku se pak umístil Tanvald (168. místo), Česká Lípa (180. místo) a Frýdlant (184. místo).

Celkově bylo posuzováno 206 obcí s rozšířenou působností, společně s Prahou. „Očekáváme, že Turnov bude i nadále patřit mezi města s nejvyšší kvalitou života v ČR. Na datech pozorujeme, že nůžky mezi začátkem a koncem žebříčku se neustále rozevírají, místo aby se města k sobě přibližovala,“ dodává Havránek.

Projekt „Obce v datech“ vyvíjí index kvality života na základě různorodých aspektů, které ovlivňují úroveň života ve městech. Srovnává například data z oblasti zdraví a životního prostředí, materiálního zabezpečení a vzdělávání, vztahů i služeb. Cílem je jednoduše a přehledně interpretovat veřejně dostupná data a porovnat je napříč městy v České republice a také v rámci jednotlivých krajů.