Upraveným parkům v Tanvaldu dominují listnaté stromy, obnova přišla na 2,65...

Upraveným parkům v Tanvaldu dominují listnaté stromy, obnova přišla na 2,65 milionu korun. | foto: Město Tanvald

Firma popletla koše a lavičky, přesto Tanvald zkrášlily tři upravené parky

  • 3
Tři staré, přerostlé a málo udržované parky přestaly hyzdit Tanvald, označovaný za bránu do Jizerských hor. Město je nechalo obnovit a zušlechtit.

„Všechny parky vymyslel projektant v jednom duchu. Dominují jim listnaté stromy,“ říká tanvaldský starosta Vladimír Vyhnálek. „Jejich koruna půjde snadno udržovat a nehrozí, že přeroste.“

Do krásy proměněné parky se nacházejí u kruhového objezdu nad řekou Kamenice, u supermarketů, u památníku T. G. Masaryka pod Domem dětí a mládeže.

„Prostor kolem kruhového objezdu, kudy se vjíždí do centra města od Prahy i od Liberce, býval kdysi ostudou města. Stály tam dva ošklivé domy a na druhé straně silnice džungle z křoví,“ upozorňuje Vyhnálek.

„Domy se nám podařilo vykoupit a zbourat a ze zarostlého místa se stal pěkný park.“

Firma omylem zaslala jiné lavičky a koše

Tři obnovené parky čekají ještě na lavičky a koše. Podle starosty se dodavatelská firma spletla a zaslala jiný typ laviček a košů.

„Parky budou ještě hezčí příští rok na jaře, kdy nově obrazí keře a stromy a vzroste nový trávník,“ uvádí Vyhnálek.

Zakázku na obnovu parků vyhrála příšovická firma Diké a do 30. června 2019 musí zajistit na své náklady veškeré práce zalévání, pletí nebo stříhání zeleně v parcích. V průběhu dvou let také nahradí všechny odumřelé rostliny, pokud se tedy objeví.

Obnova parků stála tanvaldskou radnici 2,65 milionu korun. Získala na ně evropskou dotaci přes tři čtvrtě milionu korun.