Hasiči likvidují strom, který spadl na budovu hejnické školky Zvoneček. | foto: HZS LK

Na školku ve Frýdlantském výběžku spadl strom, vítr poničil i střechu školy

  • 3
Na budovu mateřské školy Zvoneček v Hejnicích ve Frýdlantském výběžku spadl v noci na pátek vzrostlý strom a poškodil její střechu. Příčinou byl silný vítr. Navíc pochroumal i střechu místní základní školy.

 Ředitelka školky Alena Kusá sdělila, že kvůli pádu stromu museli zavřít noclehárnu.

„Děti tam nyní spát nebudou, přesuneme je na jiné oddělení. Strom poškodil střechu a doufáme, že nenarušil boční zeď. To bude zjišťovat statik. Jinak fungujeme normálně,“ informovala Kusá.

V Lázeňské ulici hasiči v pátek ráno zabezpečili plechovou střechu základní školy, kterou také poškodil vítr.

„Hasiči uzavřeli hlavní vchod do budovy a žáci, učitelé i návštěvníci školy musí využívat náhradní vstup. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková.

Hasiči v Libereckém kraji měli ve čtvrtek a v noci na pátek 27 výjezdů kvůli silnému větru, většinou odstraňovali popadané stromy. Nejvíce vítr řádil právě na Frýdlantsku.

„Hasiči stromy odstraňovali například v Chrastavě, Mníšku, Jablonném v Podještědí nebo na Frýdlantsku v Raspenavě a Jindřichovicích pod Smrkem. Stromy bránily provozu také na silnicích a chodnících na Českolipsku,“ doplnila Bílková.

Hasiči vyjeli do obce Žandov, Doksy a Nového Boru. „Ve 14:34 hodin byla přivolána jednotka hasičů do Zákup, kde se uvolnila dvoumetrová plechová cedule z fasády domu a ohrožovala kolemjdoucí,“ dodala mluvčí hasičů.