Hasiči v Albrechticích v Jizerských horách vyprošťovali tři lidi z vozidla,...

Hasiči v Albrechticích v Jizerských horách vyprošťovali tři lidi z vozidla, které sjelo asi 50 metrů mimo komunikaci ze svahu. | foto: HZS LK

Silnice ve vyšších polohách pokryl sníh, přes Oldřichov nesmějí kamiony

  • 1
Silničáři v poledne kvůli sněžení uzavřeli pro nákladní auta nad šest tun Oldřichovské sedlo na Liberecku. Úsek silnice III. třídy mezi Mníškem a Raspenavou pro ně bude neprůjezdný minimálně do středy.

„V tom kopci nemůžeme použít sůl, je to tam čistě na písku a ve chvíli, kdy se ten sníh zajede, tak tam kamiony mají velké problémy. Nemůžeme riskovat, že se tam nějaký zapříčí. Proto jsme to raději uzavřeli, abychom zachovali silnici průjezdnou,“ řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. 

Kamiony se do Raspenavy, Hejnic či Lázní Libverda dostanou po silnici I/13 přes Frýdlant, která se ošetřuje chemicky.

Komunikace v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Chemicky ošetřované silnice jsou převážně mokré, na inertně udržovaných úsecích v Jizerských horách a Krkonoších je ujetá či zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. 

Dopoledne při sněhové přeháňce byla dočasně neprůjezdná silnice 13 u Nového Boru, nyní už by tam měl být provoz plynulý. Problémy měly dopoledne kamiony také například v kopci Šébr na silnici 9 mezi Svorem na Českolipsku a Jiřetínem pod Jedlovou na Děčínsku.

Policisté za dopoledne řešili zhruba 20 nehod, nejvíce jich bylo na Českolipsku a Jablonecku. Hasiči v Albrechticích v Jizerských horách vyprošťovali tři lidi z vozidla, které sjelo asi 50 metrů mimo komunikaci ze svahu.

Více na Počasí iDNES.cz

U Nové Vsi nad Popelkou na Semilsku se v 8:45 střetl vlak s osobním vozem na nechráněném železničním přejezdu bez světelné signalizace.

„Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Vlak byl v tu dobu bez cestujících. Dechové zkoušky na alkohol u strojvedoucího i řidiče osobního vozidla byly negativní,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Podle předpovědí by dnes mělo být v kraji převážně zataženo, na většině území budou sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, na horách četnější. Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia, na horách mezi minus jedním a minus čtyřmi stupni.