Žáci zkoumali hlavně obojživelníky a plazy.

Žáci zkoumali hlavně obojživelníky a plazy. | foto: Liberecký kraj

Školáci se učili chránit přírodu. Fotili přejetá zvířata a stavěli bariéry

  • 0
Celý rok zkoumali, pátrali, stavěli a chránili. Děti ze základní školy v Českém Dubu mapovali některé skupiny živočichů a nyní se chtějí se svými výsledky pochlubit i ostatním školákům a veřejnosti na Českodubsku.

Žáci se svou učitelkou Věrou Horáčkovou zkoumali hlavně skupinu obojživelníků a plazů, jako jsou skokani, ropuchy, mloci, užovky, ještěrky a zmije. A v praxi si pak vyzkoušeli, jak je mohou chránit.

V březnu například pomohli stavět bariéru, která pomáhá proti migraci zvířat přes silnici. Sami pak přes ni přenesli přes čtyři tisíce obojživelníků.

Nálezy zaznamenávali do interaktivní mapy

Od dubna do října pak děti „pročesávaly“ vesnice v okolí Českého Dubu a fotografovaly třeba vajíčka žab v tůních, ale i přejetá zvířata na silnicích.

Všechny své nálezy pak zaznamenávali školáci do interaktivní mapy a dohromady nashromáždili 96 pozorování dvanácti druhů obojživelníků a plazů.

Navíc při svém pátrání tým mladých přírodovědců zjistil, že například požární nádrže bývají často pastí na zvířata. Jakmile totiž do vody spadnou, nemohou po kolmých stěnách vylézt a utonou vysílením.

„Někde hasiči sestrojují provizorní lávky, kudy se zvířata mohou dostat ven. V některých obcích ale tento problém vůbec neřeší,“ uvedl Jiří Löffelmann, krajský radní.