Ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček po necelých dvou letech skončil.

Ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček po necelých dvou letech skončil. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Ředitel Oblastní galerie v Liberci rezignoval, v minulosti čelil kritice

  • 6
Ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček po necelých dvou letech skončil. Na svou funkci rezignoval k 1. srpnu. Liberecký kraj vyhlásí koncem srpna výběrové řízení na nového šéfa insitituce.

Co Hlubučka k rezignaci vedlo, se zatím neví, už více než rok byl ale terčem kritiky některých lidí z odborných kruhů, výtvarníků a příznivců výtvarného umění.

„Od loňského prosince jsme, i na základě jednání s výtvarnou a návštěvnickou veřejností, nastavili způsob komunikace a vzájemného informování s vedením galerie. V plánu byla také v průběhu listopadu schůzka s veřejností. Rezignace nás překvapila, ale pan ředitel má na takové rozhodnutí právo,“ komentovala Hlubučkovo rozhodnutí náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová.

Hlubuček nastoupil do čela páté největší galerie v zemi 1. listopadu 2020,. Způsob, jakým ji řídil, se ale nelíbil některým lidem z oboru. Loni na podzim zhruba tři desítky z nich v otevřeném dopise adresovaném Libereckému kraji žádali jeho odvolání.

Uvedli, že Hlubuček nemá žádnou koncepci, ale kritizovali také personální změny. V prosinci se pak uskutečnila schůzka s protestujícími, kde ředitel dostal možnost představit svou koncepci rozvoje instituce a výstavní plán. Na základě toho se vedení kraje, který je zřizovatelem galerie, rozhodlo Hlubučka ve funkci ponechat.