Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Turnově hořela textilka. Ohnivé divadlo sledovalo celé město

  22:30aktualizováno  11. října 6:51
Ničivý požár v úterý večer postihl továrnu na netkané textilie Juta v Turnově. Na místě zasahovalo přes 20 jednotek hasičů. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. Plameny byly vidět z širého okolí. Pod kontrolu se oheň podařilo dostat po 2. hodině ranní. Podle prvního odhadu požár způsobil škodu 160 milionů korun, příčina je neznámá. Dohašování podle hasičů potrvá asi do čtvrtka.

Závod, který dává práci stovkám lidí, vzplál krátce po půl desáté večer. „Zaměstnanci v hale se ještě před zásahem hasičů sami evakuovali, nebylo potřeba evakuovat z objektu nikoho dalšího,“ řekla pro iDNES.cz mluvčí hasičů Petra Knížková.

Turnovem ječely hasičské sirény. Panorama města bylo z dálky osvícené rudou září. Srdce Českého ráje se stalo dějištěm ničivého požáru. Juta, místními nazývána též Provazárna, byla v plamenech, uvedl z místa reportér iDNES.cz, který zásah hasičů sledoval od samého začátku. Takto celou akci popsal:

„Kde je tady nějakej hydrant?“ ptá se jeden z hasičů, kteří přijíždějí na místo mezi prvními. Přihlížející lidé krčí rameny. „Ty jseš zdejší? Pojď mi pomoct hledat,“ oslovuje hasič redaktora iDNES.cz a baterkou pročesává okolí. Ubíhají cenné minuty. Skladovací hala za námi zatím vydává hučení, jak ji stravují plameny. Občas cosi zapraská, jak se obvodové zdi a příčky hroutí.

Hledání hydrantu

Vzpomenu si, že Severočeské vodovody a kanalizace mají na svém webu seznam hydrantů pro požární účely. Zběsile listuji seznamem. „Ulice Koškova, to je tady,“ raduji se. Hasič buší na vrátnici firmy Crytur, kde se dle seznamu má zdroj vody nacházet. Noční hlídačka se k nám přidává a hledáme. Nakonec nacházíme v zemi zapuštěný uzávěr. „Sláva. Chlapi, máme to,“ přivolává své kolegy vysílačkou hasič. Areálem firmy za minutu duní hasičská technika. Po zemi se plazí tlusté hadice, ty záhy pod tlakem vody nabývají.

Hasiči mezitím rozdělují místo události na pět úseků. „Byl zřízen štáb velitele zásahu pro koordinaci hasebních prací, voda na hašení požáru je čerpánataké z řeky Jizery. Na místo události byly povolány další síly a prostředky, včetně speciální techniky Záchranného útvaru HZS ČR,“ oznamuje mezitím Knížková.

Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michaela Georgieva nikdo není zraněn a na místě zasahovala preventivně jedna posádka.

Zvláštní stupeň poplachu je vyhlašován, když událost ohrožuje velký počet lidí či velké území a je potřeba koordinovat složky hasičů z více krajů. Po vyhlášení tohoto stupně poplachu operační a informační středisko kraje povolává a nasazuje síly a prostředky z regionu, koordinuje pomoc se sousedními kraji a informuje o vyhlášení zvláštního stupně poplachu generální ředitelství hasičů.

Na místo se sjíždějí hasiči ze všech koutů kraje, jsou tu profesionálové i dobrovolné jednotky. Nápisy na autech svědčí o tom, že každý v širém okolí, kdo mohl, přijel. Největší souboj s ohněm svádějí hasiči v zadní části průmyslového areálu, kde jsou skladovací haly. V nich je netkaná textilie, kterou Juta vyrábí. Prohořela střecha, takže plameny přiživuje chladný večerní vzduch. Nad celým závodem ční rameno hasičského jeřábu, který kropí z výšky okolní haly, aby na ně oheň nepřeskočil. Štiplavý dým halí celé okolí. Těžce se dýchá.

Emoce i strach

Děsivý výjev sledují z blízkých domů lidé. „Měla byste to zavřít, ať se nenadýcháte kouře,“ okřikne starší ženu v okně jeden z hasičů. Lidé sledují dějiště z viaduktu nad silnicí I/35, kde mají požár jako na dlani. Jsou mezi nimi i zaměstnanci Juty.

„Tohle je konec. Prostě konec. Tohle se nemělo stát,“ mluví si sama pro sebe žena, která střídavě někam telefonuje a mobilem si místo zkázy fotí. „Prosímtě, Oldo, přijeď, já na to nemůžu koukat,“ lká do aparátu. Vedle ní skupinka mladíků nelibě nese, že na dálničním průtahu zastavují auta a očumují požár, čímž brzdí dopravu. „Odjeď s tím, ty kr..., než do tebe někdo naboří,“ hulákají na zvědavce z mostu.

Policie už stihla některá přístupová místa k požáru obehnat páskami, ale k ohnivému divadlu stále míří další a další lidé. „Vypadněte, ale už dopr...,“ neudrží se jeden z hasičů, když mladý pár téměř skončí pod koly hasičské tatrovky.

Tváře hrdinů

Na místo se stále sjíždějí další a další hasičské jednotky. Základnu si dělají na plácku u čerpací stanice Robin Oil. Na dlažbu vyskladňují z kontejneru dýchací masky, které rozdávají přítomným jednotkám. Vyvolávají je jako ve škole. „Příšovice! Kněžmost!“ ozývá se noční ulicí.

Mezitím se ze zásahu vracejí první hasiči k vystřídání. Tváře mají umouněné a ochranné obleky bělavé mastným popílkem. Někteří si sedají na obrubník a ztěžka oddechují. Do tváří vytlačené rýhy od dýchacích masek jim propůjčují děsivý vzhled.

Jeden z hasičů se zhroutí na chodník a rukama si zakrývá tvář, jako by plakal. Přiskočí k němu kolega a snaží se svého kamaráda utěšit. „Ale ne. Záda,“ vysvětlí svou náhlou indispozici hasič. „Tak já tě aspoň srovnám,“ nabídne druhý hasič a obejme zezadu svého druha. Pak s ním různě kroutí.

Starší pán s igelitkou poklepává odpočívajícího hasiče po ramenou. „Děláte záslužnou práci, moc záslužnou,“ chlácholí ho.

Poslední cesta z plamenů

V kabině náklaďáku cosi ťuká do mobilu starší šofér. Když si mě povšimne, vystoupí a dáme se do řeči. „Jsem poslední, kdo odtamtud vyjel,“ oznámí. Pak ukáže na přívěs kamionu. „Stál jsem vevnitř, když to blaflo. Jsem plně naloženej tou geotextilií. Věděl jsem, že s tím musím pryč od plamenů,“ popisuje nedávné události. Z areálu se sice dostal, ale hasičská auta mu zablokovala cestu dál. Čeká, až zásah skončí. „Dneska to bude dlouhá noc,“ konstatuje.

Hasiči oznámili, že požár dostali pod kontrolu po 2. hodině ranní. Ještě se svítáním ale pokračovali v dohašovacích pracech a rozebírání konstrukce, aby odhalili případná skrytá ohniska.

V textilní továrně Juta v Turnově hořelo i v červenci 2021. Likvidace požáru střechy byla náročná, hasiči museli střechu rozebrat. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

Turnovský závod je jedním z několika závodů Juty v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Za loňský rok přesáhly tržby společnosti devět miliard korun a zisk před zdaněním činil přes miliardu korun. Ke konci loňského roku společnost zaměstnávala přes 2 000 lidí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Zemětřesení ve volejbalové Dukle: italský kouč a hromadné odchody

26. dubna 2024  9:40

Turbulentní sezonu zažil extraligový Volejbalový klub Dukla Liberec. Ženy mají za sebou nejlepší...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...