V Raspenavě hořel rodinný dům.

V Raspenavě hořel rodinný dům. | foto: Hasiči Frýdlant

Z hořícího domu zachránil nic netušící seniory projíždějící hasič se svědky

  • 7
Obrovské štěstí měli dva senioři, jejichž dům na Liberecku zachvátil požár. Z domu, který rychle plnil kouř, je dostali svědci, kteří náhodou projížděli kolem. Jeden z nich byl hasič v civilu, vzápětí se tak přidal i k hašení požáru. Další ze zachránců se při pomoci nadýchal kouře.

Požár vypukl ve středu v podvečer v Raspenavě. Plameny nejdřív zachvátily dřevěný přístavek, následně ale začal hořet i dům. Dva senioři, kteří se uvnitř nacházeli, o požáru vůbec neměli tušení. Plamenů si ale všimli tři různí svědci, kteří se kolem domu pohybovali.

Jedním z nich byl hasič Jan Řezníček z nedalekých Hejnic, který toho večera nebyl ve službě a zrovna se vracel z Liberce.

„Když jsem projížděl Raspenavou, všiml jsem si plamenů od kůlny, která přímo sousedila s domem. Okamžitě jsem zastavil auto a šel se podívat, zda se mi jen něco nezdálo. Náhle jsem si všiml dalších plamenů, tak jsem okamžitě volal tísňovou linku,“ popsal iDNES.cz první momenty Řezníček. 

Během hovoru s operačním střediskem obíhal dům, aby zjistil, zda se někdo nenachází uvnitř. „Viděl jsem, že se na druhé straně svítí, tak jsem začal bouchat na okna a dveře. Někdo odemkl, tak jsem pomohl pánovi ven a předal jsem ho dalšímu člověku, který zastavil za mnou,“ přiblížil hasič. 

Oba senioři se při evakuaci nadýchali zplodin, stejně jako druhý zachránce, který se o ně staral venku. Řezníček pak odjel na svou stanici, aby se s jednotkou mohl vrátit na místo požáru a pomoci s hašením. 

Hrdinský čin zachránců nezůstane bez povšimnutí. „Už jsme je navrhli ocenit v rámci Libereckého kraje. Zároveň jsou nominanty na Zlatý záchranářský kříž za rok 2022,“ uvedl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Vyšetřovatel příčin požárů stanovil předběžnou škodu na 900 tisíc korun a uchráněné hodnoty na 1,5 milionu korun. Příčinou požáru je podle něj nedbalost.

Požár vypukl v Raspenavě na Liberecku.

Požár vypukl v Raspenavě na Liberecku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz