ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V lese na Českolipsku se našel balík peněz, nikdo se k němu nehlásí

  • 80
Už čtrnáct dní pátrá policie po majiteli peněz, které se našly začátkem července v lese v okolí Cvikova na Českolipsku. Přesnou sumu a podobu nálezu policie tají, jde však o nejvyšší částku, jakou kdy poctivý nálezce v kraji odevzdal.

„Nechceme napovídat lidem, kteří by se o peníze mohli zajímat neoprávněně. Částku i to, v jaké podobě byla nalezena, zná jen oprávněný majitel. A ten nám podrobnosti řekne, až se ho zeptáme,“ uvedla mluvčí policie Libereckého kraje Ivana Baláková.

Podle ní jde o vyšší finanční hotovost, kterou lidé běžně nenosí u sebe. Mohly by to být například něčí úspory.

V pondělí 5. července odevzdal peníze na policii pětapadesátiletý muž, který si jich všiml na lesní pěšině v okolí Cvikova. Přesné místo policie nesdělila.

Majitel se však dosud o peníze nepřihlásil, proto chce policie oslovit veřejnost a najít vlastníka s přispěním médií.

„Není to ojedinělý případ, kdy nám někdo odevzdal peníze, které našel. Pravda je, že tohle je opravdu nejvyšší částka, kterou jsme od poctivých nálezců převzali,“ potvrdila mluvčí policie.

Majitel může mít podle ní různé důvody, proč se k penězům nehlásí. Jedním z nich může být například to, že nechce ztrátu peněz přiznat rodině, protože považuje nastalou situaci za osobní katastrofu. Dalším důvodem může být podle Balákové nemoc, kvůli které dotyčný nemohl záležitost řešit.

Majitel už možná ani nedoufá

„Třeba je to člověk, který se z nějakého důvodu nemůže přihlásit a nemá se komu svěřit. Pokud někdo ztratí takhle velkou částku, tak se stoprocentní jistotou neočekává, že mu poctivý nálezce peníze vrátí. Možná ho tahle varianta ani nenapadla,“ uvažuje Baláková.

Policie se snaží prostřednictvím veřejné výzvy majitele najít a zároveň mu dodat odvahu.

Oznámení zveřejnila na svém webu dnes kolem poledne, v období od 5. července prý však nikdo žádnou ztrátu peněz neohlásil.

Oprávněný vlastník se má o ztracené peníze přihlásit do pátku 23. července na policii ve Cvikově na telefonním čísle 974 472 600 v době od 7:30 do 15:30. Mimo uvedenou dobu a o víkendu mu pomohou na lince 158.

„Vlastnictví bude muset prokázat především sdělením informací, jako je přesný popis, skladba bankovek či forma nálezu. Než mu peníze vydáme, musí uspokojivě odpovědět na všechny otázky,“ upozornila Baláková.

Pokud nebude do neděle 25. července na výzvu nikdo reagovat, předá policie peníze Městskému úřadu ve Cvikově.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz