Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kůň je méně nápadný než auto. Vraníci pomáhali policii při kontrole chat

  16:57
Do role zlodějů se vžili policisté, kteří obcházeli zjevně opuštěné chaty v osadě u Doks. Brali za kliky, nahlíželi okny, jestli nespatří uvnitř nějaké cennosti, zkoušeli, jak drží okenice a jestli jsou kůlny a přístřešky zamčené. Během hodinové kontroly rekreačních objektů prošli - i s koňskou posilou - kolem padesáti chat.

Na rozdíl od zlodějů za sebou policisté nenechávali vylomené zámky a rozbité sklo, ale jen kontrolní lístek o tom, že neodhalili žádné narušení domu. A to ani v jednom z padesátky případů. Přesto policie v předchozích dvou letech zaznamenala nejvíce vloupání do chalup a chat právě na Českolipsku.

„V roce 2023 jsme měli v kraji celkem 112 případů, z toho 42 na Českolipsku. Pak následovalo Jablonecko s 31, Semily s 21 a na Liberecku jich bylo 18. Podařilo se nám objasnit 69 případů,“ řekla Vladimíra Šrýtrová, mluvčí krajské policie. V roce 2022 oproti tomu řešili policisté v kraji 118 případů, na Českolipsku opět nejvíce - čtyřicet.

Útlum „vloupaček“ nastal v roce 2021, který skončil s výrazně nižším skóre 88. „Domníváme se, že to způsobil covid, kdy lidé trávili více času na svých chatách. Ty nezůstávaly opuštěné, a tím pádem se případy vloupání eliminovaly,“ vysvětlila Šrýtrová.

Někteří chataři zloděje ale takřka lákají. Nechávají drahé předměty na dohled oken. Nemají žaluzie, rolety ani okenice. Na odiv tak vystavují například elektrické spotřebiče. Problémy bývají i s uskladněním zahradního nářadí a techniky, jako jsou motorové pily, sekačky, křovinořezy a další.

Když je lidé neschovají do zděné chaty, ale nechají je třeba v kůlně, tak k nim - přes snadno vylomitelný zámek - mají zloději snadnější přístup. Podle zkušeností policistů jdou buď po drahých věcech, které prodají, nebo se přijdou do chalup najíst a přespat. Ti otrlejší pokračují se stejným úmyslem zase o dům dál.

Vraníci se nezaleknou ani rámusu

O opuštěnosti chat v lese u Bílého kamene není pochyb. Nikde není ani živáčka. Okenice jsou zavřené, občas visí na napnuté šňůře mezi borovicemi zapomenuté oblečení, které se na jaře bude hodit spíše už jen na hadr, a hromady srovnaného dříví čekají na návrat chatařů. Mezi objekty se pohybují uniformovaní policisté, zkušeně je obhlížejí a hledají známky jakéhokoliv vniknutí nebo narušení.

Zajímají je dveře, okna, přístupové cesty, vstupy i přilehlé budovy. Preventivní obchůzky se účastní i dva pětiletí starokladrubští vraníci, kteří mají za sebou speciální zkoušky. Kromě podobných akcí tak mohou být nasazeni i na fotbalových utkáních, kde přicházejí do kontaktu s neukázněnými fanoušky, nebo na demonstracích, kde by se neměli zaleknout ani rámusu a hlasitých zvuků.

Policisté na koních měli při přehlídce ostrý zásah, vypátrali zraněnou ženu

„Kontroly na koních jsou rychlejší než přesuny pěšky a ze sedla vidíme víc věcí. A hlavně – když policisté jedou autem, tak je potenciální zloděj vidí. Zatímco my na koni jsme méně nápadní. Dnes jsme neobjevili nic, žádný narušený objekt jsme nenašli,“ shrnula Tereza Mašková z oddělení služební hipologie ve Frýdlantu, zatímco v rukou třímala otěže.

„V následujících dnech nás s koňmi čeká Jizerská 50, kde budeme dělat dohled. Jinak jezdíme po celém kraji. Například Turnov a lokality, kde jsou chatové oblasti a velký pohyb turistů,“ dodala.

Kontrola za minutu

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje má hipologické oddělení od roku 2021. Policisté na koních bojují ve špatně dostupném terénu u hranic s Polskem a Německem s přeshraniční kriminalitou, kam by se s běžnými dopravními prostředky hůře dostávali. Kontrola jedné chaty v Doksech „koňmo“ trvá minutu či dvě.

„Vysíláme kolegy na koních do Starých Splavů, kde je hodně chat, chodí tam i sezonně. Fungují jako klasická pořádková policie, mají u sebe bloky, takže mohou všechno řešit na místě příkazem,“ popsal Pavel Hamšík, zástupce vedoucího obvodního oddělení policie v Doksech, podle nějž se tamější kriminalita spíše přesouvá do kyberprostoru. Mluvčí krajské policie potvrzuje, že jde o celorepublikový trend.

„Ročně evidujeme dvě stě událostí, toho vloupání tady ve finále tolik není. Hodně se tu potýkáme s napadením, to když začnou festivaly a lidé se opijí a pak se někde poperou. Řešíme i občanské soužití a v poslední době se hodně rozmohla kybernetická kriminalita. „Vloupání do chat nám spíš upadá, kdežto máme hodně podvedených lidí, kteří investovali na internetu nebo klikli na podvodný odkaz,“ uzavřel Hamšík.

  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Po Liberci zavírá bazén i Jablonec, plavce na měsíc vystřídají opraváři

29. dubna 2024  10:42

Suché konstatování na facebookových stránkách Sport Jablonec nad Nisou, že z důvodu rekonstrukce...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Pořád tomu nevěřím, zlobil se kouč Látal na chybujícího gólmana Hanuše

28. dubna 2024  18:51

Je neotřesitelnou jedničkou fotbalistů Jablonce, v sezoně odchytal všechny minuty, často mužstvo...

Baník - Liberec 2:2, domácí ztratili náskok, přesto udrželi čtvrté místo

28. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  18:48

Ačkoliv vedli o dva góly, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...