Auto skončilo na střeše.

Auto skončilo na střeše. | foto: Policie ČR

Řidič projel zákazem a spadl do rozkopané hráze rybníka, spolujezdec zemřel

  • 99
Tragická dopravní nehoda se stala v pátek v noci v Hradčanech, části Ralska na Českolipsku. Řidič přejel zákaz vjezdu a s autem sjel do rozkopané hráze rybníka. Vůz se převrátil na střechu. Při nehodě zemřel spolujezdec, který nebyl připoutaný, řidiče transportovala záchranná služba do nemocnice v Liberci.

Nehoda se stala na rozestavěné hrázi Hradčanského rybníka v pátek před půl jedenáctou večer. Informaci potvrdil iDNES.cz starosta Ralska Miloslav Tůma. „Auto projelo zákazem a sjelo do překopu na hrázi,“ řekl Tůma.

Na místě zasahovali krajští hasiči, policisté i záchranáři. „Jednu osobu si převzala záchranná služba, u druhé osoby byl lékařem konstatován exitus,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

Podle policie jel osobní vůz Škoda Octavia od Mimoně ve směru na Doksy. 

„Řidič nejprve ignoroval příkazové směrové šipky a potom i zákazovou značku před stavbou, kde probíhá oprava hráze a mostu. Tohoto vozidla si všimla naše motorizovaná hlídka, která chtěla přestupek s řidičem vyřešit, ale než ho stačila zastavit, Octavia se zřítila do zhruba pětimetrového příkopu, do kterého dopadla na střechu,“  přiblížila policejní mluvčí Ivana Baláková. 

„Při havárii bohužel utrpěl smrtelné zranění spolujezdec na předním sedadle. Zemřel na místě nehody. Řidiče následně transportovala zdravotnická záchranná služba do nemocnice v Liberci s blíže nespecifikovaným zraněním, pravděpodobně středně těžkého charakteru,“ dodala.

Zábranu tvořil mobilní plot

Hráz Hradčanského rybníka už několik měsíců prochází rekonstrukcí a objízdná trasa vede po přilehlých ulicích. 

Podle zdroje iDNES.cz z místa nehody bránil vjezdu na staveniště jen mobilní plot, kterým se ohraničují stavby nebo například areály festivalů. 

Rozestavěná hráz Hradčanského rybníka (12. května 2021)

„Jezdila tam těžká technika, tak tam nemohlo být nic většího, například beton. Potřebovali ten plot odklízet,“ uvedl zdroj, který si nepřeje uvést jméno. „Ve dne navíc nedosahoval celé šíře silnice a někteří řidiči tak záměrně ignorovali zákaz vjezdu, prosmýkli se kolem plotu a kličkovali po rozestavěné hrázi, přes kterou se dalo opatrně projet,“ dodal.

Nehoda se stala jen několik kilometrů od místa, kde začátkem dubna havaroval Ford Fiesta s pěti pasažéry. Tento čtvrtek policie obvinila řidiče fordu z ublížení na zdraví z nedbalosti. Při nehodě utrpěli zranění jeho čtyři spolujezdci, z toho tři těžké. Dvěma dívkám dokonce hrozí trvalé následky na zdraví.

K nehodě došlo na hrázi Hradčanského rybníka.

K nehodě došlo na hrázi Hradčanského rybníka.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz