Ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta uvedl, že to byla pravidelná a plánovaná kontrola.
„Prostory výrobny byly v opravdu neutěšeném stavu. Uskladněné potraviny nebyly vůbec zabezpečené proti vniknutí hlodavců. Kontroloři zde objevili myší trus a nečistoty na pracovních stolech,“ popsal Šebesta.
Podotkl, že otřesné hygienické podmínky panovaly v provozovně delší dobu. „Co se týče špatného zabezpečení proti hlodavcům, tak nešlo o záležitost jednoho dvou dnů, ale řádově týdnů,“ dodal Šebesta.
Nechtěl ovšem upřesnit, o jakou firmu v Liberci se jedná. „Nechceme poškodit provozovatele více než je nutné a šířit mezi veřejností nějakou paniku,“ zdůvodnil ředitel. Podle ČTK to byla výrobna v Liberci - Ruprechticích.
Provozovna musela zavřít, čeká ji deratizace
Veterinární správa nařídila provozovateli, aby provedl deratizaci a sanitaci veškerých prostor. Než tak učiní, nesmí tady nic vyrábět. „Až nám ohlásí, že je provoz připravený pro obnovení výroby, tak zde opět provedeme kontrolu. Na jejím základě rozhodneme, zda může provozovatel znovu spustit výrobu, či ne,“ uzavřel Šebesta.
Kvůli myšímu trusu a dalším výrobně-technologickým závadám uzavřela loni na podzim veterinární správa výrobnu kebabu v Dolní Suché u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Zároveň nařídila likvidaci 848 kilogramů rozpracované suroviny.
Krajská veterinární správa v Liberci provedla loni 2564 kontrol. Za zjištěné nedostatky uložila pokuty ve výši 1,4 milionu korun.