Obrazy Markéty Zlesákové v liberecké galerii vypadají jako skutečné fotografie neskutečného světa. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Z podhůří až do pralesa. Okna v liberecké galerii vedou do fantazie

  • 0
Devatenáct výhledů z okna do říše fantazie nově nabízí liberecká galerie. Okna však nejsou skutečná. Svým štětcem je „vykouzlila“ Markéta Zlesáková. Za nimi se skrývá džungle nebo polorozbořený dům.

„Náměty čerpala Zlesáková během svého ročního pobytu v Tongánském království na Borneu a dalších místech Tichomoří,“ přibližuje výstavu s názvem Hledání smyslu namalovaného krokodýla na obloze kurátorka Anna Habánová.

Právě v tropech, uprostřed prorůstající vegetace, si Zlesáková naplno uvědomila intenzivní blízkost života a smrti ve všem, co člověka obklopuje, a také co chce svými obrazy vyjádřit. Podle Habánové dokáže malířka zachytit velmi drobné rozdíly či sklo v okně. Obrazy pak opravdu vypadají jako skutečné fotografie neskutečného světa. Zážitek je umocněn pohledem z dálky, který ochoz nad bazénovou halou umožňuje.

Ač název odkazuje k nebezpečným plazům, návštěvník má často problém rozpoznat, co na celkem devatenácti obrazech je. „V některých momentech se dostáváme za hranu, která odděluje realistickou malbu a malbu abstraktní,“ míní Habánová a poukazuje na další poznávací znak autorky. 

„Zejména v černých tónech se objevuje dekor, který Markéta Zlesáková čerpá v islámském umění a snaží se ho do těch děl zapracovat.“

Markéta Zlesáková se ve své volné malířské tvorbě zabývá dlouhodobě tématem okna jako místa s takřka neomezeným prostorem pro fantazii a barvu. Průhledy z místnosti ven nebo naopak z vnějšku do uzavřeného prostoru se u ní datují od dob ukončení Akademie výtvarných umění v roce 2004. 

Obsahová linka rozměrných pláten sahá od venkovské podhorské krajiny severních Čech až po prales na Borneu. Spojujícím momentem jsou vzpomínky, paměť a její vrstvy a barevnost. Výstava obrazů bude v liberecké galerii k vidění do 24. listopadu.