V Liberci už loni vykvetlo na 568 metrů cibulovin. Některé vyrašily třeba v...

V Liberci už loni vykvetlo na 568 metrů cibulovin. Některé vyrašily třeba v ulici Na Rybníčku. | foto: MML

Ulice Liberce rozzáří záhony narcisů a tulipánů, Jablonec ošetří stromy

  • 2
Tržní náměstí, park v Budyšínské ulici, okolí ulice Na Rybníčku a za kulturním domem. Tato a další místa v Liberci mají být barevnější. Radnice tady totiž plánuje vysázet narcisy, tulipány nebo modřence. A hezčí budou i některá místa v sousedním Jablonci.

Liberecký magistrát se pustí do obnovy zeleně v zahradách tří mateřských škol. Tento týden zahradníci v krajském městě vysázejí celkem kilometr cibulovin, které v příštím roce vytvoří pestrobarevné záhony. Za výsadbu radnice zaplatí necelých 408 tisíc korun.

Narcisy, krokusy i tulipány

Náměstkyně primátora Karolína Hrbková uvádí, že město při výběru druhů květin preferovalo samotné žlutě a bíle kvetoucí narcisy, modré krokusy a dále kombinace krokusů, modřenců a ladoněk a bíle kvetoucích narcisů a oranžových tulipánů.

„Vybrali jsme místa, kde se hodně pohybují lidé, jako je ulice Krejčího v Rochlici, a zároveň místa, která chceme zatraktivnit - například v Barvířské nebo Široké ulici,“ doplnila Hrbková.

Zatímco loni bylo na území města osázeno 568 metrů cibulovin, letos to bude dokonce lehce přes kilometr.

V Jablonci nyní vybírají dodavatele, který obnoví zeleň na zahradách mateřských škol.

Jsou to mateřinky v Havlíčkově ulici, v Jugoslávské a U Přehrady. Zeleň tu vítězná firma ošetří v průběhu letošního října a bude pokračovat do května následujícího roku.

Vybrané stromy pokácí

Podle jabloneckého magistrátu se budou ošetřovat a kácet vybrané stromy, likvidovat pařezy a vysazovat nové stromy a keře.

„Zahrady se tak prosvětlí, budou bezpečnější a pro děti možná i zajímavější,“ informovala Štěpánka Gaislerová, vedoucí oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu. Předpokládané náklady na celou akci se pohybují kolem 1,6 milionu korun.

„Dá se ale počítat s tím, že vysoutěžená cena bude nižší,“ dodala mluvčí města Markéta Hozová.