VIDEO: V krematoriu vypadl proud, z komínů se valil hustý černý dým

  • 51
Černý kouř jako z parní lokomotivy stoupal dopoledne z libereckého krematoria. Na vině byl podle města krátký výpadek proudu. Budovu a obě pece následně zkontrolovali hasiči.

Kouř se valil z komínů po desáté hodině dopoledne. Natočil to Bohumil Škrabálek. „Asi nějaký error. To je teda ostuda,“ komentoval situaci.

Podle města, které krematorium provozuje, byl na vině krátký výpadek proudu.

„Došlo ke krátkému výpadku elektrického proudu z důvodu závady na přívodním kabelu do budovy krematoria. Vypadla jedna ze tří fází elektrického vedení, čímž došlo k částečnému omezení provozu krematoria. Krátkodobé zakouření z komínu spalovny vyvolal právě tento výpadek,“ přiblížila mluvčí města Jana Kodymová.

Na místo následně dorazili elektrikáři, aby závadu odstranili. Budovu a obě pece zkontrolovali také hasiči.

„Obřady probíhaly dál s drobnými úpravami,“ upřesnila mluvčí s tím, že zhruba kolem půl jedné odpoledne připojili technici krematorium na druhý kabel. „Opravu přívodního kabelu budou řešit v následujících dnech,“ dodala Kodymová.

Na vině mohly být ventilátory

Podle Ladislava Kopala, jehož pohřební služba měla v minulosti krematorium v nájmu, mohly být na vině ventilátory, které kvůli výpadku proudu nepodporovaly spalování.

„Jestli vypadla jedna fáze, tak jim třeba nešly ventilátory. Ty mají za úkol napumpovat tam tolik vzduchu, aby se zředily spaliny a následně je dokázal spálit spalinový hořák. Jenomže spaliny se v peci zdržují dvě vteřiny, takže pokud ventilátory stály, tak pak spaliny letěly přímo do komína,“ vysvětlil Kopal.

Krematorium v Liberci je nejstarší na území České republiky. K prvnímu zpopelnění zde došlo v roce 1918. Za měsíc se v krematoriu uskuteční asi 150 kremací, obřad ale bývá jen zhruba u čtvrtiny zemřelých.

Naposledy tam řešili krizovou situaci v lednu loňského roku, kdy půdní prostor a trámy zasáhl požár. Na místě tehdy zasahovaly tři jednotky hasičů. Podle náměstka libereckého primátora Jiřího Šolce mohla požár způsobit drobná technická závada.