Pás ukazuje, kde by na Ještědu měla vést další sjezdovka s názvem Nová Skalka.

Pás ukazuje, kde by na Ještědu měla vést další sjezdovka s názvem Nová Skalka. | foto: Vizualizace: Geo Vision

Aktivisté chtějí zastavit kácení na Ještědu, může dojít i k blokádě

  • 39
Už v září má začít kácení na Ještědu. Téměř sedm hektarů lesa ustoupí výstavbě sjezdovky. To se nelíbí spolku Rodiče za klima, který poslal otevřený dopis provozovateli. Podepsat jej může i veřejnost.

Stop kácení na Ještědu. Proti plánovanému rozšiřování sjezdovky se ostře vyhranil liberecký spolek Rodiče za klima. Nelíbí se mu, že kvůli rekreaci by mělo padnout téměř sedm hektarů lesa. Odeslal proto otevřený dopis společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), která areál provozuje. Dosud se pod něj podepsalo několik stovek lidí.

„Z dostupných dat vyplývá, že provoz sjezdovky je značně nejistý. Nasvědčuje tomu klimatický vývoj posledních let, kdy často vidíme nedostatečné srážkové úhrny,“ píše spolek v dopise. 

Problémem jsou podle nich rostoucí teploty v zimním období, které často neumožňují umělé zasněžování. „Pro občana tedy vyvstává otázka, proč kácet a budovat sjezdové tratě, které podle dosavadního klimatického vývoje budou v provozu jen minimálně a nejspíš jen krátce. Pravděpodobnost tohoto scénáře je relativně vysoká,“ říká předsedkyně spolku Anna Kšírová.

Rodiče za klima také poukazují na dlouhodobý nedostatek vody. „V případě nedostatečných srážek dojde k situaci, kdy zásoba vody z nádrže Bucharka nebude stačit jak pro novou sjezdovku, tak i pro účely, kterým slouží nyní. Využití pitné vody pro rekreaci, byť jako rezervy, je za daných okolností nepřípustné,“ uvádí spolek.

TMR zatím nemá vydané stavební povolení

Otevřený dopis zveřejnili Rodiče za klima v pondělí 17. srpna a podle jeho předsedkyně má velkou odezvu veřejnosti. „Podepsali jej i lidé, kteří mají rádi sjezdové lyžování, ale chápou naše argumenty,“ poznamenala Kšírová.

Těžká technika by na Ještěd měla najet už toto září. Podle předsedkyně spolku ale pozdě ještě není. „V tuto chvíli zatím TMR nemá vydané stavební povolení,“ vysvětlila.

Důvodem kácení 6,6 hektarů lesa je vybudování plně osvětlené sjezdovky Nová Skalka, z níž chce provozovatel vytvořit hlavní tahák celého areálu. „Sjezdovka Nová Skalka je zásadním projektem, který přirozeně navazuje na modernizaci areálu z roků 2006-2009 a je mimořádně důležitým pro celou budoucnost lyžování na Ještědu,“ uvádí ve svém vyjádření statutární ředitel TMR Ještěd Čeněk Jílek. 

Podle něj sjezdovka pomůže odstranit největší slabinu zdejších lyžařských tratí - jejich komplikovaný profil a především nevyhovující šířku s ohledem na bezpečnost lyžařů. Provozovatel areálu si tak od širší sjezdovky slibuje, že přitáhne na Ještěd i méně zdatné lyžaře a rodiny s dětmi. Jak dále uvádí Jílek, projekt diskutovali s odborníky na životní prostředí. 

„Po diskusích s nimi a s veřejností jsme jej upravili tak, aby umožnil nejen provoz nové sjezdovky, ale zároveň byl co nejvíc ohleduplný k životnímu prostředí,“ připomíná ředitel. Podle něj zmenšili rozsah zásahů do převážně smrkové monokultury, kterou na sjezdovce nahradí luční porost, a jako kompenzaci zalesní část nevyužívaných sjezdovek. „Celkem tak vysadíme a zachováme téměř osm hektarů lesních porostů,“ argumentuje Jílek.

Spolek pohrozil blokádou kácení

Proti kácení na Ještědu ostře vystoupil také liberecký spolek Čmelák, který dokonce pohrozil fyzickou blokádou. Čmelák vyzval firmu TMR, aby od kácení ustoupila, nebo vysázela minimálně dvakrát tolik nového lesa jinde a kompenzovala tak zásah do přírody. První jednání by mělo proběhnout tento týden. 

„V rámci procesu EIA jsme k projektu podávali negativní stanovisko, a i když zpracovatel posudku EIA nakonec kladné doporučení nevydal, kraj novou sjezdovku i tak povolil. Chceme proto nyní po firmě TMR, aby svůj zásah do přírody kompenzovala vysazením náhradního lesa. Za každý hektar sjezdovky dva hektary nového smíšeného lesa. Pokud by ale měl být les na novou sjezdovku vykácen bez náhrady, jsme připraveni kácení lesa na Ještědu fyzicky zablokovat,“ řekl zakladatel Čmeláka Jan Korytář.

Na sporné stránky projektu upozornily i další ekologické organizace. Rozsáhlé kácení podle nich může oslabit stabilitu lesů na Ještědu. Vadí jim také odtěžení 27 tisíc metrů krychlových zemin kvůli přemodelování terénu u nové sjezdovky, které může mít negativní vliv na půdní erozi.