Sám Ivan Rous má sbírku map. „K jejich čtení je třeba hodně prostoru. Tuhle...

Sám Ivan Rous má sbírku map. „K jejich čtení je třeba hodně prostoru. Tuhle knihu si můžu vzít třeba do postele.“ | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Samé mapy, skoro žádný text. Kniha představuje historii Jizerských hor

  • 0
Řadu nových pohledů a pozoruhodných objevů z historie Jizerských hor nabízí nová kniha Ivana Rouse ze Severočeského muzea a jeho spolupracovníků. Na 176 stranách představuje nejrůznější mapy, které tuto oblast kdy popsaly včetně několika zcela nových.

Nové mapy popisují čtyři části Jizerských hor: Jizerku, Velkou Jizeru, Nové město pod Smrkem a Gierczyn.

„Prolnuli jsme v nich do sebe množství starých map a vše, co ukazovaly, jsme vždy spojili do jedné. Ta tak ukazuje, kudy vedly staré cesty, zmiňuje i historické místní názvy,“ řekl Rous.

Radnice mohla být cechovním domem

Z mapy Nového Města pod Smrkem vyplynula zajímavá skutečnost. „Ještě když Nové Město neexistovalo, chodili horníci z okolních dolů účtovat do takzvaného Freistadtu. Když jsme mapy skládali přes sebe, zjistili jsme, že ačkoliv má Nové Město síť ulic pravoúhlou, tak renesanční radnice, která stávala uprostřed náměstí, byla orientována nakřivo. Jedna z ulic města mohla podle orientace představovat pozůstatek cesty mezi doly a ní. Dříve tak radnice mohla být třeba cechovním domem v bývalém Freistadtu,“ naznačil autor.

K vidění je i Globicova mapa frýdlantského panství z roku 1660. „Říkám jí surovinová mapa. Protože to, co je na ní zakresleno nejpřesněji, kupodivu nejsou vesnice, kolem Frýdlantu je mapa dokonce dost odfláknutá, ale naleziště,“ řekl Rous.

Textu je v knize minimum. „Doprovodné povídání jsme omezili na základní úvod a zbytek tvoří jen ukázky map s popisky tak, aby si je každý mohl svobodně podle svého prozkoumávat. Nechybějí výřezy s mnoha detaily. Když se kniha rozevře, má větší formát než A3, takže vše je dobře vidět,“ řekl Rous. On sám má sbírku map.

Kniha je ideální do postele

„Měl jsem vždycky problém s tím, jak a kde si v nich číst. Je k tomu potřeba hodně prostoru. Tuhle knihu si člověk klidně může vzít třeba s sebou do postele,“ podotkl Rous.

S vydáním knihy pomohla liberecká Technická univerzita, dále okresní archivy v Liberci a Jablonci, archiv v Jelení Hoře a mnoho nadšenců. Kdo by novou publikaci o mapách chtěl, může si pro ni přijít do Severočeského muzea.

„Kniha je zadarmo, protože její vydání uhradil grant Evropské unie. Pět set kusů proto bude pro zájemce volně k odebrání po 20. prosinci v Severočeském muzeu,“ uzavřel Rous.