Veterináři zajistili 307 kilogramů hovězího masa.

Veterináři zajistili 307 kilogramů hovězího masa. | foto: Státní veterinární správa

Veterináři odhalili metráky hovězího v nelegálních jatkách na Jablonecku

  • 51
Neschválená a nezkolaudovaná jatka odhalili veterináři v okrese Jablonec nad Nisou. Zajistili tam 307 kilogramů hovězího masa. Provozovateli hrozí milionová pokuta.

Jatka podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka neoprávněně uváděla na trh mleté a dělené hovězí maso. 

„Při provedené kontrole tohoto provozu bylo zajištěno 307 kilogramů hovězího masa, které bylo na místě znehodnoceno barvou. Veterinární inspektoři nařídili jeho neškodnou likvidaci v asanačním podniku,“ dodal mluvčí.

Veterináři zajistili 307 kilogramů hovězího masa.

Loni na podzim veterináři přišli na dva případy nelegální porážky a prodeje masa v jižních Čechách. Na Strakonicku se v budově zemědělského družstva nelegálně porážela prasata, na Písecku se pak prodávalo hovězí maso z domácí porážky. 

Za porušení zákona hrozí i těmto provozovatelům milionová pokuta za neschválenou porážku, za prodej masa z domácí porážky pak 20 tisíc korun. Dvěma nelegálním bourárnám, které na konci loňské zimy odhalili veterináři v Praze, pak uložila správa půlmilionovou pokutu.

Nelegální bourárny vyvolaly loni i mezinárodní ohlas. Informaci o jedné z nich využil v březnové argumentaci také polský ministr zemědělství Jan Krzyszof Ardanowski, podle kterého to, že se v Česku nacházejí nelegální sklady s masem, svědčí o tom, jak je český dozor „schopný“.

České ministerstvo zemědělství tehdy zareagovalo replikou, že Ardanowski se snaží odvrátit pozornost od systémového problému se selháním veterinárního dozoru v Polsku. Tehdy se totiž řešila mimořádná veterinární opatření, která platila do konce loňského března. 

Spustil je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. Česká republika od plošného opatření upustila po tlaku Evropské komise