Návštěvníci Jablonce si nově mohou jako suvenýr koupit korálkové víno.

Návštěvníci Jablonce si nově mohou jako suvenýr koupit korálkové víno. | foto: Radka Baloghová

Jablonec má své víno, inspiraci našlo v bižuterii

  • 7
Bižuterie proslavila Jablonec nad Nisou po celém světě. Stojí i za vznikem nového suvenýru, jenž se ocitl v nabídce místního kulturního a informačního centra. Nově tu návštěvníkům města nabízejí takzvané Korálkové víno.

„Jablonec nad Nisou je ve světě proslavený výrobou bižuterie, skla a korálků,“ potvrdila vedoucí turistického infocentra Hana Herkommerová.

„Chtěli jsme připomenout tuto tradici a tematicky rozšířit řadu jabloneckých suvenýrů. Víno je mimochodem také nepostradatelným doplňkem pro romantické zimní večery na horách.“

Víno je k mání ve dvou variantách

Novinka přichází po výroční Jablonecké jablkovici. „Korálkové víno vyrobili exkluzivně pro naše kulturní a informační centrum vinaři, kteří pocházejí z Jablonce a mají tu prodejnu vína,“ dodala Herkommerová.

Víno je k mání ve dvou variantách. Rulandské modré a Svatovavřinecké se vyznačuje tmavou červenou barvou s vůní povidel a červeného ovoce doplněné o toustové tóny.

„Chuť je harmonická, sametová s mírným zbytkovým cukrem. Doporučujeme jej k pečenému vepřovému masu, k divočině i k různým úpravám hovězího,“ naznačila Herkommerová.

Rulandské šedé a Tramín červený má slámově žlutou barvu. „Ve vůni se snoubí kořenitost, květnatost, medové a hrozinkové tóny. Chuť je plná, s vyšším zbytkovým cukrem, svěží kyselinou a mírnou mineralitou. Víno lze doporučit k dezertům, uzeným sýrům, paštikám,“ láká Herkommerová.

Městský znak jako zátka

Obě vína jsou k zakoupení výhradně v kulturním a informačním centru v Domě Jany a Josefa V. Scheybalových v Kostelní ulici. Lahev stojí 139 korun.

„Víno nenabízíme jen turistům, ale samozřejmě rádi vidíme mezi našimi zákazníky také místní. Díky originální etiketě s jabloneckým motivem je to i hezký dárek. Poprvé se víno prodávalo u příležitosti otevření výstavy Vánoční pohádky s Miloslavem Jágrem o první adventní neděli,“ doplnila vedoucí infocentra s tím, že nabízejí také skleněné zátky na víno s městským znakem Jablonce vyrobené v Preciose