Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bazén, knihovna i koupaliště. Města v kraji plánují bohaté investice

  8:04
Nová sportoviště, školy, ulice, ale i most a tunel hodlají opravit či postavit města v Libereckém kraji. Jejich obyvatelé se mohou těšit i na kulturní či vzpomínkové akce.
Přestavba má libereckému bazénu vrátit původní podobu.

Přestavba má libereckému bazénu vrátit původní podobu. | foto: Město Liberec

Liberec na rok 2024 plánuje zahájit nebo dokončit hned několika investičních projektů. I proto bude hospodařit s rekordním rozpočtem. Příjmy budou 3,227 miliardy korun a výdaje 4,071 miliardy. Mezi nejvýznamnější projekty patří dokončení rekonstrukce ulice Sokolská a ZŠ Jabloňová. Opravy se dočká i propustek u arény. V Liberci také vznikne zázemí pro autobusové nádraží. Zmizí tak legendární mobilní buňky.

Největší investiční akcí je však bezesporu zahájení rekonstrukce plaveckého bazénu. Půjde o miliardovou zakázku, která bazén na několik let uzavře. Úvěr na opravu si město plánuje vzít ve výši zhruba 750 milionů korun. Ten by měl pokrýt většinu nákladů.

„Město do současné doby poptávalo vždycky úvěry klasické, to znamená třeba na deset nebo na patnáct let na splátky s pevnými úroky plus s nějakou úrokovou sazbou. Teď jako druhou variantu poptáváme i kontokorentní úvěr,“ řekl už dříve primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Město bude usilovat také o odkup pozemků pod lanovkou na Ještěd.

Na opravu bazénu shání Liberec dotace, na většinu nákladů si vezme úvěr

Jablonec bude v roce 2024 hospodařit s rekordní částkou 1,5 miliardy korun, přičemž běžné výdaje spolknou 80 procent. Na investice se městu podařilo vyčlenit více než čtvrt miliardy a počítá se sedmdesátimilionovou rezervou.

„Rozpočet roku 2024 zatím počítá se sumou 268 milionů korun s předpokladem, že další finanční prostředky budou do investic nasměřovány v únoru, jakmile budou známé výsledky hospodaření letošního roku,“ říká jablonecký náměstek pro rozvoj města a digitalizaci Jakub Chuchlík.

K největším projektům příštího roku bude patřit přestavba městské ubytovny na byty pro seniory za 21 milionů korun, třetí etapa revitalizace sídliště Šumava odhadnutá na 18 milionů, revitalizace kokonínského lesoparku nebo modernizace ZŠ 5. května.

Slavnostní otevření nové budovy

Rok 2024 odstartují v České Lípě slavnostně, a to zahájením provozu nové budovy městského úřadu v ulici U Synagogy. Ta se občanům otevře hned 2. ledna 2024, v budově najdou všechna přepážková pracoviště, vyřídí si vše na jednom místě v bezbariérové, moderní budově, která se nachází v blízkosti zastávky MHD.

„Jsem nesmírně vděčná za to, že jsme se před čtyřmi lety rozhodli tuto opuštěnou budovu koupit do majetku města a udělat z ní novou úřadovnu. Stane se místem, kde naši občané vždy najdou radu, pomoc, a to v příjemném prostředí,“ přibližuje starostka města Jitka Volfová.

Kromě nové úřadovny by měla skončit také stavba venkovního bazénu v přírodním areálu v Dubici, a to ještě před začátkem koupací sezony. Kromě investičních akcí chystá město také mnoho kulturních akcí, jako jsou tradiční Městské slavnosti, Pivní slavnosti, rozsvícení vánočního stromu, ale také připomenutí 35. výročí sametové revoluce.

Začala stavba koupaliště v České Lípě, vlek na vodní lyže zůstane v provozu

Město Semily čekají v roce 2024 tři velké a zásadní investiční akce. První je výstavba nového autobusového nádraží, které bude přímo navazovat na nové vlakové nádraží. Společně tak vznikne dopravní terminál. „Obrovskou výhodou této akce je jedno nástupiště pro vlak i autobus se společnou výpravní budovou. U autobusového nádraží v tuto chvíli probíhá výběrové řízení na zhotovitele,“ říká starostka města Lena Mlejnková.

Druhou akcí je rekonstrukce mostu přes Jizeru na Riegrovo náměstí. Investici připravil Liberecký kraj ve spolupráci s městem Semily.

Třetí investicí je rekonstrukce atletického stadionu. „Jeho současný stav naprosto nevyhovuje podmínkám dnešní doby a běžecký ovál je doposud ze škváry. Je to dluh města k realizaci, ale bohužel se nám opakovaně nedaří získat finanční prostředky z Národní sportovní agentury. Požádali jsme o podporu Liberecký kraj a jsme připraveni tuto akci financovat z rozpočtu města i s případným zvýšením zadlužení. Podařilo se nám totiž vysoutěžit z původních 88 milionů korun náklady na zhruba 60 milionů a chceme tuto akci realizovat. Věříme, že se nám podaří získat finanční podporu,“ dodává starostka.

Nové kabiny pro bruslaře

Dvě největší investiční akce Frýdlantu roku 2024 budou demolice starého a stavba nového kabinového bloku u zimního stadionu a přestavba, modernizace a snížení energetické náročnosti objektu Základní školy speciální.

„Stávající kabinový blok u zimního stadionu je opravdu už v tristním stavu. Je naprosto nevyhovující jak kapacitně, tak energeticky. A to nemluvím o tom, že šatny opravdu neodpovídají 21. století a chybí například tolik potřebná vzduchotechnika k odvětrávání. V minulosti jsme sice hledali způsob, jak kabiny zateplit, opravit, ale jde o dřevostavbu, která je už sežraná červem. I proto jsme vyhodnotili, že nejschůdnějším řešením, jak dětem i dospělým, kteří kabiny využívají, zajistit přijatelné šatny, je ty staré zbourat a postavit nové,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Přestavba jedné z budov Základní školy speciální v Husově ulici by měla začít v červnu. „Stavební práce budou zahrnovat demontáž dřevěných havarijních nosných prvků a jejich nahrazení cihlovým zdivem, rekonstrukce krovu s náhradou za sbíjené vazníky, zateplení obálky budovy a výměnu stávajících havarijních oken. Dále bude také nově řešena dispozice objektu novými příčkami, aby byla dle potřeb školy. Objekt bude samozřejmě bezbariérový,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Obývák města

Největší investiční akcí v Turnově bude výstavba nové knihovny za 102,5 milionu korun, přičemž 68 milionů korun pokryje dotace. „Současná budova knihovny dlouhodobě nevyhovuje současným trendům. Nová knihovna by se měla stát ‚obývákem města‘, místem, kde se potkávají lidé z celého Turnova i okolí. Budova je strategicky umístěná v blízkosti základních i středních škol, začleněna do městského parku,“ říká starosta Tomáš Hocke.

Prosklená střecha i venkovní čítárna, Turnov připravuje novou knihovnu

Další z hlavních investic v Turnově v roce 2024 je celková rekonstrukce spodní poloviny Mírové ulice v Daliměřicích.

Liberecký kraj se v příštím roce pustí do stavby nového pavilonu Gymnázia F. X. Šaldy či rekonstrukce kulturního centra v Lidových sadech. „Generální oprava, zejména interiéru a přístavby, přinese kvalitnější zázemí pro umělce i návštěvníky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Liberecký kraj má také v plánu vybudovat fotovoltaickou elektrárnu na ploše bývalého vojenského letiště v Ralsku – Hradčanech.

Obyvatelé Libereckého kraje se také mohou těšit na řadu kulturních akcí. Tou bezesporu největší bude jubilejní 30. ročník festivalu Benátská! s Impulsem. Jako hlavní hvězdy se představí kapela Scooter, zpěvačka Suzi Quatro a skupina Slade.

26. října 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...