Léto na jablonecké přehradě. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Je tu moc sinic. Hygienici zakázali koupání v jablonecké přehradě

  • 7
Koupací sezona na přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou prozatím předčasně skončila. Na místě, kam v létě zavítají tisíce lidí z celého kraje, je velké množství sinic. Hygienici proto zakázali lidem do přehrady vstupovat.

Zákaz platí od středy. Hygienici odebrali vzorky vody na pláži U Prutu a na pláži U Kiosku. „Laboratorním zkoumáním odebraných vzorků jsme zjistili, že voda nevyhovuje ukazatelům jakosti vody podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Na odběrových místech jsme zjistili překročení limitní hodnoty ukazatele sinic,“ vysvětlila Jana Loosová, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na zhoršení kvality vody v jablonecké přehradě má podle Loosové vliv suché a horké léto. To má za následek ubývání vody v přehradě. Podle údajů Povodí Labe je přehrada naplněna z 57 procent a jen za poslední týden hladina klesla o čtvrt metru.

„Zdravotní riziko pro koupající jsme vyhodnotili jako závažné, voda proto byla označena jako nebezpečná pro koupání, protože akutně hrozí poškození zdraví,“ dodala Loosová.

Vysoké koncentrace sinic mohou podle hygieniků lidem způsobit vážné zdravotní problémy, zejména alergické reakce v očích, spojivkách a na pokožce. Při požití se mohou dostavit střevní a žaludeční obtíže, malátnost, bolest hlavy. Dlouhodobé působení toxinů sinic způsobuje poruchy funkce jater. Nejvíce jsou jimi ohroženy děti, ale také citliví jedinci, třeba těhotné ženy nebo alergici.

Na začátku srpna na jablonecké přehradě padl dosavadní teplotní rekord. Voda v Jablonci byla dokonce teplejší než na Krétě, Kypru nebo Korfu. Teplota překročila rekord 26,2 stupně z roku 2015 a voda dosáhla teploty 26,8 stupňů Celsia.

Jak se čistí voda od sinic (07/2018)