Pastýřská ulice se změní v moderní městskou třídu. | foto: KAM

Stání v bahně a na výmolech skončí, Liberec se dočká nového parkoviště

  • 6
Parkoviště v ulici Pastýřská by mohlo začít růst už v létě. Rada města Liberce totiž schválila výsledek výběrového řízení na firmu, která provede potřebné stavební práce.

Zakázku získal Metrostav DIZ, který tak postaví nejen nové parkoviště P+R, ale také potřebnou opěrnou zeď a bude pracovat i na stavebních úpravách ve spodní části Tržního náměstí. Celá zakázka by měla vyjít na necelých 52 milionů korun.

„Takzvaná Nová Pastýřská se opět o krok přiblížila k realizaci. Po letech příprav a projektování jsme v otevřené soutěži vybrali zhotovitele parkoviště, opěrné zdi a úprav Tržního náměstí. Následovat budou další etapy s cílem vybudování kompletní části vnitřního městského okruhu, na který naše město čeká již mnoho let,“ komentuje náměstek primátora pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc.

Stavět se začne v červenci, skončit by se mělo na jaře. Poté by měla následovat stavba silnice, která propojí ulici Sokolskou s Tržním náměstím.

„Běží zákonné lhůty, poté dojde k podpisu smlouvy. Práce začnou ještě letos, předpokládáme, že to bude v červenci, aby se dotační části daly udělat a vyfakturovat do listopadu. Vše bude hotové na jaře v příštím roce,“ dodal Šolc.

Novou Pastýřskou, která je dlouhá skoro půl kilometru, plánuje město postavit v několika etapách. V první etapě stavbaři upraví zhruba 120 metrů dlouhý úsek na Tržním náměstí. Tyto úpravy umožní dopravní napojení parkoviště v ulici Pastýřské z obou směrů. V současnosti je přístup k parkovišti pouze ze strany ulice Sokolské.

Parkoviště s kapacitou přes 130 míst se nachází na bývalém sportovním hřišti vedle budovy policie a také potřebuje modernizaci. Auta nyní stojí na hliněné a bahnité ploše s výmoly, po úpravách bude parkoviště fungovat v režimu P+R, tedy ve spojení s veřejnou dopravou.