Muž se opakovaně vloupal do farnosti.

Muž se opakovaně vloupal do farnosti. | foto: Policie ČR

Církev chtěla pomoci recidivistovi, ten ji obral o desítky tisíc korun

  • 23
Osmkrát trestaný recidivista z Liberecka obral o desítky tisíc církev, u které byl po propuštění z vězení zaměstnaný. Další statisíce se pokoušel získat, ale to už se mu nepodařilo. Teď mu hrozí až osm let ve vězení.

Třicetiletý recidivista získal možnost začlenit se do společnosti krátce poté, co naposledy opustil vězení. Práci mu nabídla církev. 

„Po několika bezproblémových týdnech plných aktivního přístupu a pracovního nasazení pocítil nenapravitelný třicátník v pravdě nutkavou potřebu přilepšit si. Na počátku srpna se mu v hlavě zrodil plán, jak na to,“ přiblížil policejní mluvčí Vojtěch Robovský. 

Prostory farnosti již recidivista stačil dobře poznat a věděl, že by se v nich dalo najít hodně věcí. 

„Vypáčil tedy vstupní dveře do  jednoho z domů, v němž pracoval, a v jedné z kanceláří odcizil odložený počítač spolu s uloženou platební kartou. S vidinou snadného zisku začal navštěvovat bankomaty a nakupovat přes internet,“ zmínil Robovský. 

Ve 24 případech muž z karty vybral bezmála 112 tisíc korun. V dalších 122 případech se pokoušel platit u obchodníků nebo vybírat z bankomatů, přičemž částka, kterou se takto pokusil získat, dosáhla 770 tisíc korun.

Tím ale jeho trestná činnost neskončila. Opětovným vloupáním do budovy odcizil další počítač a elektronářadí určené na drobné opravy. 

Na počátku října pak vypáčil vstupní dveře do kanceláří a ukradl další platební kartu a uskladněné potraviny. Z bankomatů pak ve třech případech úspěšně vybral 14 tisíc korun. Dalších třináct výběrů v hodnotě více než 76 tisíc korun skončilo nezdarem. 

O nějaký čas později se muž vloupal do budovy farnosti naposledy.

„Dlouhou chvíli ve strohém, leč útulném pokojíku trávil konzumací potravin, které zakoupil odcizenou platební kartou. Po večeři se rozhodl prozkoumat i další prostory budovy. Zastavil jej však alarm právě ve chvíli, kdy vyrážel jedny z uzamčených dveří. Na nic nečekal a z místa uprchl,“ zmínil Robovský.

V tu dobu již policisté nashromáždili množství důkazů, které hovořily v neprospěch podezřelého.

„Kromě záběrů z bankomatů, kdy se pokoušel opakovaně vybírat hotovost, policisté zajistili také záběry z bezpečnostní kamery prodejny, v níž nakupoval prostřednictvím odcizené platební karty potraviny. Nebylo tak divu, že se kriminalistům při konfrontaci s důkazy doznal,“ dodal mluvčí.

Recidivista skončil ve vazbě, za krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mu v době nouzového stavu hrozí až osm let ve vězení.