Náměstí v České Lípě.

Náměstí v České Lípě. | foto: archiv MAFRA, MAFRA

Česká Lípa chce projíst miliardu. Opozici vadí, že s ní nikdo nemluvil

  • 0
Rozpočet obřích rozměrů na příští rok představila sedmatřicetitisícová Česká Lípa. Výdaje mají spolknout jednu miliardu, příjmy budou přitom jen 695 milionů korun.

Radnice se ohání tím, že důvodem astronomické výše výdajů jsou výrazné plánované investice a doplacení dvou úvěrů z minulosti. Opozice je však připravena na pátečním zasedání zastupitelstva schodkový rozpočet rozcupovat.

Plán počítá s rekonstrukcí Jiráskova divadla, stavbou nového venkovního bazénu nebo úpravami sídliště Špičák. Splácet se mají také dvě půjčky, jedna za 91 milionů padla na doplacení úvěru za stavbu bytových domů na Ladech, druhá ve výši 87 milionů je za rekonstrukci Sportareálu.

Na zastupitelstvu jsme to nediskutovali, vadí opozici

„Splatit úvěry za 180 milionů korun je jistě líbivé, ale vůbec jsme to na zastupitelstvu nediskutovali. Střílejí od boku projekty za desetimiliony nebo stamiliony, s opozicí vůbec nekomunikují,“ zlobí se Zdeněk Ježák (nezařazený, ex-ANO).

Vadí mu, že se vedení města nedrží programového prohlášení z roku 2013, jež jako tehdejší člen koalice podepsal. Prohlášení lidem slibovalo vyrovnaný rozpočet pro další roky, ale již v roce 2016 byl plánovaný deficit rozpočtu 63 milionů, letos 134 milionů.

„Slibovali, že udělají vítr na radnici, přitom výdaje na provoz městského úřadu a mzdy úředníků rostou o 35 milionů každý rok,“ varuje Ježák.

Rozpočet kritizuje i patnáctičlenná místní organizace ANO. „Rozpočet výrazně zatěžují nepřipravené a měnící se velmi sporné investice, které nejsou dopředu dostatečně projednány a řádně připraveny. Rekonstrukce Crystalu se z rozpočtu jaksi vytratila, bazén u Sportareálu podražil na 90 milionů korun a dosud k němu není potřebný souhlas Povodí Ohře, zateplení bytového domu v Komenské ulici za 50 milionů a rekonstrukce penzionu Na Blatech za 62 milionů vyvolává svou výší také nedůvěru vůči řádnému hospodaření. Přestože se v souvislosti s rozpočtem na rok 2018 mluví o rekonstrukci Jiráskova divadla, je tato rekonstrukce plánovaná až na rok 2019,“ tvrdí zastupitelka ANO Jitka Volfová.

Zastupitelka: Rozpočet je populistický

Ta pokládá vedením města předložený rozpočet za populistický. Likviduje prý investiční fond, v němž je naspořeno z minulosti 365 milionů. V roce 2019 by v něm podle Volfové zůstalo jen 26 milionů.

„Jednalo by se o likvidaci mnohaletého investičního fondu a město by na další léta mělo minimální zdroje na investice,“ zdůrazňuje Volfová. Přidává se i zastupitel Tomáš Vlček za Starosty pro Liberecký kraj.

„Zásadně odmítám bazén v centru za 90 milionů, chci o něm oddělené hlasování. Nelíbí se mi ani nárůst mezd úřadu, lanové centrum v Dubici a mnohé další věci, které vůbec nebyly na stole a najednou spadly z nebe,“ tvrdí Vlček.

Rozpočet ale kritizuje i Petr Jeník, člen finančního výboru, který se na jeho tvorbě má podílet.

„I letošní rozpočet České Lípy byl plánovaný jako schodkový ve výši 137 milionů korun, přitom rok 2017 končí přebytkem. Město prostě neumí proinvestovat peníze, neumí připravit projekty. Tuto aktivitu vydává za šetření, ale ve skutečnosti je to neschopnost investovat,“ zlobí se Jeník.

Hospodaření města dostalo vysokou známku

Starostka České Lípy Romana Žatecká předložený rozpočet obhajuje, argumentuje tím, že hospodaření města ocenila ratingová agentura Moody’s známkou A1. Vyzdvihla přitom nadprůměrné přebytky a dlouhodobě klesající zadluženost, kdy je vytvořena dostatečná rezerva na krytí dluhové služby.

„Neprojídáme a ani zbytečně neutrácíme. Naspořili jsme si v investičním fondu víc, než se kdy povedlo našim předchůdcům a nahrává nám samozřejmě i hospodářský růst. Lípa zdědila po předchozím vedení 114 milionů korun v investičním fondu a aktuálně v něm bude 147 milionů. Tak vypadají úspory. Mohli jsme je vyhazovat do větru – zřizovat různé vlastní podniky, nakupovat autobusy – ale šetřili jsme na to, co lidi opravdu ve městě chtějí: parkoviště, cyklostezky, divadlo, venkovní koupání a rekonstrukci KD Crystal,“ vysvětluje starostka.

To, že původně plánovaný schodek rozpočtu na letošní rok končí jeho přebytkem, starostka nepokládá za důkaz neschopnosti investovat, ale za dopad příznivé hospodářské situace.

„Máme větší příjmy ze sdílených daní. Není to o tom, že bychom špatně plánovali, ale o tom, že je ekonomika ještě v lepší kondici než se očekávalo. Dalším důvodem je, že ze zcela objektivních příčin došlo k časovému posunu některých započatých i plánovaných investic do příštího roku,“ dodává Romana Žatecká.